Gündem Bu kez ceza değil teşekkür!

Bu kez ceza değil teşekkür!

Paylaş
Bu kez ceza değil teşekkür!

Edirne Emniyet Müdürlüğü polis, ambulans ve itfaiye gibi geçiş önceliği olan araçlara yol vermek için kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür eden ve ceza kesilmediğini bildiren mektuplar göndermeye başlıyor

Edirne Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Alpay Erdem, "Bu duyarlılığı gösteren araç sürücülerine teşekkür ediyoruz. Bundan sonra bu uygulamayla ceza almadıklarını ve doğru bir davranışta bulunduklarını mektupla ileteceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, yeni bir uygulama başlatıyor. Polis, ambulans ve itfaiye gibi geçiş önceliği olan araçlara yol vermek için kural ve kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere ceza kesilmediği gibi duyarlı davranışları nedeniyle teşekkür edilecek.

'YOL VERMEK YASAL ZORUNLULUK'

Edirne Emniyeti Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Alpay Erdem, ambulans, itfaiye ve polis gibi geçiş üstünlüğü ve önceliği bulunan araçlara yol vermenin kanuni bir zorunluluk olduğunu belirtti. Trafikte sürücülerin yol verme konusunda tereddütler yaşadığını belirten Erdem şunları söyledi:

"Türkiye’nin bir çok ilinde olduğu gibi Edirne’de kavşaklar ve yollar elektronik denetleme sistemiyle kontrol ediliyor. Bu kavşaklarda özellikle kırmızı ışık ihlali yapan araç sürücülerine elektronik sistem üzerinden idari yaptırım (ceza) kararı gönderiliyor. Bu anlamda yeni bir uygulama daha başlatıyoruz. Trafikte geçiş üstünlüğü olan ambulans, polis, itfaiye gibi araçlara yol vermede bazı sürücülerimiz tereddütler yaşıyor. Bu araçlara yol vermek zaten kanuni bir zorunluluk. Bu araçlar tepe lambalarını, sirenlerini çalıştırdıklarında diğer araçların yol vermesi gerekiyor. Yollar ve kavşaklar bu anlamda elektronik denetim sistemleriyle takip ediliyor. Ambulans yol istediğinde, önündeki araçlar kavşağı boşaltmaları halinde kendilerine ceza gönderilmiyor. Ancak ambulansı takip eden araçların kırmızı ışıkta durarak beklemeleri gerekiyor. Ambulans yol istediğinde önünde kırmızı ışıkta bekleyen araçların, diğer araçları tehlikeye düşürmemek kaydıyla yolu boşaltması gerekiyor. Örneğin ambulans böylelikle yoldan rahat geçerek hastasını zamanında götürebiliyor."

Haberin Devamı

'MEKTUPLA TEŞEKKÜR EDECEĞİZ'

Trafikteki araçların MOBESE ve Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kameraları tarafından izlendiğini kaydeden Erdem, "Biz sistem kameralarından bakarak yol veren araçlara kırmızı ışık ihlali bile yaparsa herhangi bir ceza işlemi uygulamıyoruz.

Bu uygulamada bu duyarlılığı gösteren araç sürücülerine teşekkür ediyoruz. Bundan sonra bu uygulamayla ceza almadıklarını ve doğru bir davranışta bulunduklarını mektupla kendilerine ileteceğiz" dedi.

Haberin Devamı

NORMALDE CEZASI 166 LİRA

MOBESE ve EDS kameralarıyla kontrol edilen yollarda ambulans gibi geçiş üstünlüğü olan araçlar yol verenler 155 Polis İmdat telefonlarını da arayarak ambulans için kırmızı ışıkta geçtiklerini bildiriyor.

Sistem üzerinden yapılan incelemelerde geçiş üstünlüğü olan araçlara yol verenlere ceza işlemi uygulanmıyor. Aksi halde kırmızı ışıkta geçtiği MOBESE ve EDS kameralarında tespit edilen araçlara, Karayolları Trafik Kanunu gereğince 166 lira para cezası kesiliyor.

DHA