Gündem Bu kirlilik 20 yılda silinmez

Bu kirlilik 20 yılda silinmez

Paylaş
Bu kirlilik 20 yılda silinmez

İstanbul Kilyos'ta fırtına yüzünden dün karaya oturarak ikiye bölünen Moldova bandıralı kuru yük gemisi, çevre felaketine yol açtı

Ukrayna'nın Nikolaev Limanı'ndan, Gemlik Limanı'na giden 145,5 metre uzunluğundaki Orçun C, dün saat 03.00 sıralarında Demirciköy Güven Burnu önlerinde karaya oturmuştu.

Personel Kıyı Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce kurtarılırken gemi, kuvvetli rüzgar ve deniz şartlarının kötü olması nedeniyle ikiye bölünmüştü. Geminin ikiye bölünmesiyle yaklaşık 90 ton mazot ile 30 ton makine yağı, denize sızdı.

Rüzgarın sert ve denizin aşırı dalgalı olması nedeniyle, denizden temizleme çalışmaları yapılamazken, karaya kadar ulaşan mazot ve yağ atıklarının temizlenmesi çalışmalarına başlandı.

Kıyı Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda, Sarıyer ile Çatalca belediyelerinin ortak kiraladıkları Mare Deniz Temizlik Hizmetleri A.Ş.'ye bağlı ekipler kepçe, kürek ve tırmıklarla karadan temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

Yetkililer, temizlik çalışmalarının en az 1 buçuk ay süreceğini, sızan yakıtın yarattığı kirliliğin izlerinin ise yıllarca silinemeyeceğini belirtti. İddiaya göre kazanın yol açtığı biyolojik kirlilik 20 yıl sürecek.

Murat DELİKLİTAŞ/İSTANBUL (DHA)