Gündem Bu köy işsizlik nedir bilmiyor

Bu köy işsizlik nedir bilmiyor

Paylaş
Bu köy işsizlik nedir bilmiyor

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Köyü, yöredeki turşu üretimi dolayısıyla göç alan köy haline geldi

Gedelek köyü Muhtarı Osman Trak, Gedelek’te turşu üretiminin oldukça eskiye dayandığını belirtti.

Yaklaşık 70 yıl önce, dönemin turşu üreticisi Rıfat Minare’nin Gedelek halkına salatalık ürettirdiğini anlatan Trak, "Köylülere tohum dağıtan Minare’nin teşvikiyle 20 yıl boyunca bölgede salatalık, biber ve şalgam üretimi yapıldı. Suyu bol olan Gedelek’teki bu ürünler, kalitesiyle büyük ilgi gördü" dedi.

Trak, köylerinin ününün ülkenin dört bir yanına, hatta yurt dışına kadar yayıldığını belirterek, turşusu yapılan ürünlerin tamamının Gedelek’te yetişmediğini dile getirdi.

Son yıllarda köyden kente göçün yaşandığı, işsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı bir dönemde köylerindeki gelişmelerin kıskandıracak boyutta olduğunu ifade eden Trak, şunları kaydetti: "Köyümüzün 2002 nüfus sayımına göre nüfusu bin 380 kişiydi.

450 haneli köyümüzde şu anda ise bin 800 kişi yaşıyor. Son yıllarda göç alan bir köy haline geldik. İşsizliğin konuşulmadığı bir köyüz. Kadın erkek demeden köyün önemli bölümü fabrikalarda çalışıyor. 50 işletmede yaklaşık bin 500 kişi istihdam ediliyor. Çevre yerleşim birimlerinden de çalışmaya gelenler oluyor."