Yaşam Bu köydeki ev fiyatları yalılarla yarışıyor

Bu köydeki ev fiyatları yalılarla yarışıyor

Paylaş
Bu köydeki ev fiyatları yalılarla yarışıyor

Edremit Körfezi'nde bulunan eski Rum köyü Adatepe'de arsasıyla yıkık bir ev, manzarasına göre 1 milyon liraya varan fiyatlarla satılıyor

Kazdağları’nın eteklerindeki köyde, 300-400 bin liraya alınan yıkık bir evin Anıtlar Kurulu onayıyla mimariye uygun yeniden inşa edilmesi ise 1 milyon 300 bin liraya ulaşabiliyor. Evin, köyün mimarisine uygun restore edilip oturulabilir hale gelmesi için de yüz binlerce lira harcanabiliyor.

Haberin Devamı

Kazdağları eteklerinde bulunan Adatepe, Rum ve Osmanlı mimarisiyle yapılmış tarihi yapılarıyla biliniyor. Pers, Atina, Roma, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetlerini görmüş Adatepe, yüzyılların birikimini barındıran taş işçiliğin en güzel örneklerini oluşturan evleri, Arnavut kaldırımlarından oluşan yolları, ormanlık alanları, otantik yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

DENİZ MANZARASI YOK

Özellikle 1989 yılında sit alanı olarak ilan edilmesinden sonra mevcut mimarisi korunan köy, Edremit Körfezi’nin kuzey ucunda, Ayvacık’a 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bölgeye gidenler, Küçükkuyu beldesinin içinden rahatlıkla ulaşılan köye, körfezin eşsiz güzelliğini seyrederek ulaşıyor.

Selçuklu mimarisiyle yapılmış tarihi camisi, Taş Mektep’i de bulunan köy, günübirlik ziyaretlerle bile haftanın stresinden kurtulmak için önerilen cazip mekanların başında geliyor.

Haberin Devamı

Deniz manzarası bulunmayan köyün, Alpler’den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten Kazdağları’nın eteklerinde kurulu olmasından dolayı temiz havası, şehir stresinden uzaklığı, sessizliği ve otantik yapısıyla özellikle son yıllarda yüksek gelirli ailelerin gözdesi olduğu belirtiliyor.

1940’lı yıllara kadar 500 evin yanı sıra hamam, fırın, kahvehane, kunduracı, kasap, berber, zeytinyağı fabrikalarının bulunduğu ancak yaşanan göçün ardından parmakla sayılacak kadar binanın kaldığı köyün kaderinin, 1989 yılında sit alanı olarak ilan edilmesinden sonra değiştiği söyleniyor.

HARABESİ BİLE 1 MİLYON LİRA

1989’dan sonra kalıntıları üzerine köyün mimarisine uygun tekrar inşa edilen, bugün yaklaşık 300 haneye ulaşan köydeki evlerin fiyatlarının, gösterilen talebin etkisiyle ciddi rakamlara ulaştığı belirtiliyor. Fiyatları adeta İstanbul Boğazı’ndaki manzaralı villalarla yarışan evleri satın almak için yüz binlerce hatta 1 milyon liranın üzerinde parayı gözden çıkarmak gerekiyor.

Köyde her bina, Anıtlar Kurulu’ndan alınan onayla restore edilip, kullanılabilir hale getirilebiliyor. Adatepe’de 300-400 bin liraya alınan yıkık bir evin Anıtlar Kurulu onayıyla mimariye uygun yeniden inşa edilmesi, 1 milyon 300 bin liraya ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Küçükkuyu’da emlakçılık yapan Ercan Kaymakçı, köyün özellikle İstanbul’un zenginlerinin gözde mekanlarından olduğunu belirterek, " Arsasıyla 220 metrekarelik bir yıkık binanın satış bedeli 350 bin lira. Köyde, sahip olduğu alana, manzarasına ve bulunduğu konuma göre yıkık binaların fiyatları 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor" dedi.

AA