Bu lokanta hem lüks hem esnaf işi

Lokanta Maya, uygun fiyata usta bir şefin elinden çıkan lezzetli yemekleri şık bir ortamda sunuyor...

a
a
Pazar, 26 Aralık 2010 - 05:00


Bu lokanta hem lüks hem esnaf işi

RÖPORTAJ: Esra SAVAŞ

esra.savas@posta.com.tr

İnsanların çoğu mesleklerini seçerken ekonomik koşulları göz önünde bulundurur. ‘Hangi meslek beni mutlu eder?’, ‘Hangi işi yaparsam mutlu olurum?’ gibi sorular çoğu zaman arka planda kalır. Ben severek yapılan her işin insanı hem maddi hem de manevi olarak başarıya götürdüğüne inananlardanım. Tıpkı Didem Şenol’un öyküsünde olduğu gibi. Türkiye’de psikoloji eğitimi aldıktan sonra çocukluğundan beri gönlünde olan aşçılık mesleği için yurtdışına gitmiş ve çok zorlu yollardan geçmiş. Amerika’nın en iyi aşçılık okullarından (New York- French Cullinary Institute) birine gidip bitirdikten sonra önemli bir restoranda staja başlamış. Burada kazanları yıkamaktan bel fıtığı olan Şenol, bir ay kıpırdamadan yattıktan sonra yine aynı restorana gitmiş ve stajını bitirmiş. Türkiye’ye döndükten sonra Nu Teras’ta ufak yemekler menüsünü yapan Didem Şenol, ailesinin Kumlubük’teki otelinin mutfağını yönetmiş.
2010 yılı ise onun kendi deyimiyle atağa kalktğı yıl olmuş. Didem Şenol’un bu yılın en iyi yemek kitapları arasında gösterilen ‘Kızımız Defneyi Oğlumuz İskorpite’ adlı eseri raflarda yerini çoktan aldı. Yazı hayatı onunla da sınırlı kalmadı, Radikal gazetesinde yazmaya başladı. Mayıs ayında ise Didem Şenol bir ilki başlattı ve Karaköy’de Gümrük Müdürlüğü’nün yolcu salonu karşısında Lokanta Maya adında, hem modern ve nezih hem de esnaf lokantası ruhu taşıyan bir restoran açtı. Lokanta Maya sade dekorasyonu, şık sunumları, lezzetli yemekleri ve özellikle uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor.
Menü öğlen ve akşam olarak iki farklı şekilde sunuluyor. Mutfağa bizzat kendisi giren Şenol, yardımcısıyla yemekleri kendi pişiriyor. Haftanın yedi günü açık olan lokanta, şimdilik perşembeden cumartesiye kadar akşamları da hizmet veriyor. Akşam yemeklerinde masalara beyaz örtü konuyor, üzerlerine mumlar yerleştirilip öğlen servisine göre daha farklı bir hava yaratılıyor. Didem Şenol, yakın bir zamanda akşam servisinin haftanın diğer günlerinde de olmasını planlıyor.
Lokanta Maya, ayın ilk pazar günü brunch hizmeti veriyor. Didem Şenol, Belgrad Ormanı’ndan kendi topladığı mantarlar ve Kastamonu Pazarı’ndan aldığı malzemelerle brunch büfesinin menüsünü zenginleştiriyor.
Şenol’a göre buranın en önemli özelliği tüm yemek malzemelerinin mevsimsel olması. Malzemeler gerçek üreticiden alınıyor. Örneğin nar ekşisi Antakya’dan geliyor. Bir diğer özellik ise menülerin sürekli değişmesi. Öğlen menüleri daha çok iş çevresine hitap etmek için esnaf lokantası tarzında oluyor. Akşamları ise mezeler çok değişik ve lezzetli. Öğlen her şey dahil ortalama 22 TL, akşam ise içki dahil ortalama 60 TL ödeyerek güzel lezzetler tadabiliyorsunuz. Akşam menüsünde olan özel sosla marine edilen ahtapot ve hem akşam hem öğlen menüsünde yer alan mücver, en çok talep görenlerden. Ana yemeklerden ise karamelize levrek tatlılardan şekerpare çok talep görüyor. Anneanne şekerparesini özleyenler mutlaka tatmalı. Lokanta Maya, uygun fiyata usta bir şefin elinde çıkan lezzetli yemekleri şık bir ortamda yemek isterseniz uğramanız gereken bir restoran.

(19 Aralık 2010 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır)