Yazgülü Aldoğan BU MAKİNELERE BAYILACAKSINIZ!
HABERİ PAYLAŞ

BU MAKİNELERE BAYILACAKSINIZ!

Yine nereye gittin?” demezseniz, Berlin’deki Elektrikli Ev Aletleri Fuarı’nda gördüğüm yenilikleri anlatacağım size! Bu fuar, IFA, alanının en büyüklerinden biri. Gerçekten çok ilginç gelişmeleri, yenilikleri görüyor, bilgi alıyor ve yakında kullanacağımız bu aletlere aşık oluyorsunuz! Şimdi tasarruf zamanı. En önemli gelişme, daha az enerji ve daha az su tüketen, yani çevreci teknoloji kullanan ürünlerde. Evdeki elektrikli ev aletleri içinde en çok elektriği hangisi tüketiyor? Buzdolabı! 7 gün 24 saat, hatta siz seyahatteyken bile hep çalışan o! Dolayısıyla elektrik faturasındaki rolü büyük: Yüzde 20! Bu nedenle, AAA sınıfı, yüzde 60 daha az elektrik harcayan bir buzdolabı, alkışı hak ediyor! Siemens pavyonunda, ekolojik ürünler içinde rekor kıran süpürge, yüzde 40-50 daha az elektrik harcayan çamaşır yıkama-kurutma makinaları sergileniyor! Tabii ki daha pahalı ama elektrik faturalarından bir yılda kazanacağınız geri ödeme bu farkı kapatıyor. Siemens bir çamaşır makinası yapmış: Çamaşırı koyuyorsunuz, kilosunu tartıyor, hangi tekstil grubu olduğunu biliyor, ona ne kadar deterjan koyması gerektiğine karar verip daha önce doldurduğunuz haznesinden o kadarını alıyor! Böylece göz kararı dolduracağınız deterjandan daha azını alıyor. Bosch ürünleri içinde, en az suyla en çok bulaşık ve çamaşır yıkayan makineler var. 13 kişilik komple bir yemek takımını 6 litre, yani bir büyük boy pet şişe suyla yıkayan makine yapılmış. Elde yıkasanız on katı su harcıyorsunuz! Zaten bu farkı Türkiye’deki tüketici de görmüş ki buzdolabından sonra en çok satılan beyaz eşya, bulaşık makinesi imiş.

Haberin Devamı

Robotlar her işi yapıyor

Nasıl karar veririz beyaz eşya almaya? Bütçeye göre. Oysa bu yenilikleri gördükçe geleceğe yatırım yapmak gerektiği çarpıyor kafamıza. Bugün pahalı bile olsa kısa sürede farkı kapatıp sizi kara geçirecek, üstelik de dünyadaki kıt kaynakları tüketmeyecek modeller tercih edilmeli. Yenilikler çevre dostu olmakla sınırlı değil. Salata, meyvasebzeyi 15 gün aynı tazelikte koruyan buzdolabı rafları mı istersiniz, odayı kendi kendine süpüren süpürge mi, bir dokunuşta kırışıklığı açan ütü mü?.. Ben süpürge robotla aşk yaşadığımı itiraf ediyorum. Samsung’un ürünü bu orta büyüklükte pide kadar bir alet, önce dolaşıp saniyede 30 foto çekerek evi tanıyor. 90 dakika şarj etti mi 4 oda süpürebiliyor. Fazla sesi de çıkmadan kendi kendine dolaşıyor, engel varsa çarpmayıp dönüyor. Erkekler ütüye bayıldı. Onların ütülü gömlek merakını bilirdim de ütü yapma merakını bilmezdim. Biri “Artık evlenmeye gerek kalmadı” dediğine göre farklı bir fantezi olsa gerek.

Haberin Devamı

Tüketici tercihleri

Beyaz eşya üreticileri teknolojik gelişmeye büyük para harcıyor. Bir grup gazeteciyi fuara davet ederek yeni gelişmeleri gösteren BSH, Bosch ve Siemens gibi önemli markaları üreten, Almanya, Çin ve Türkiye’de büyük yatırımları, AR-Ge’si bulunan bir şirket. 15 yıllık buzdolabım bozulduğu ve artık üretilmediği için tamir edilemediğinden yenisini almam gerekiyor. Geçende bir pazar araştırması yapmaya kalktım, neyi araştıracağımı da bilemedim, boyuna posuna, fiyatına baktım, o kadar. Şimdi biliyorum. Daha az elektrik harcayan, iç hacmi büyük, dondurucusu aşağıda, sebzeliği yukarıda ve nemi çok az olduğu için salataları on gün kadar taze tutan özel bölmeleri olan bir buzdolabı alacağım, daha pahalı olsa bile. Çünkü zamanla kâr edeceğim! İlerde bütün beyaz eşyamı az elektrik harcayanlarla değiştirebilirsem, fiyatı gitgide artan elektrikten tasarruf edebilirim.

Haberin Devamı

KİŞİSEL BAKIM

Kişisel bakım ürünlerini keyifle geziyorum. Özellikle insan vücudunun yağ, su, kas oranını ölçen, bunu bilgisayara kaydedip gelişmeyi takip eden ve sağlık kontrolü yapan tartılar (140 euro), kuaföre gitmeye gerek kalmadan volüm arttıran, dalga veya kıvırcık yapan saç kurutma makineleri özellikle ilgimi çekiyor. Sadece onlar mı? Sony’nin, izleyici kalktığı zaman elektriği kesip kendini kapatan, çocuk ekrana fazla yaklaştığında uyaran televizyonuna ne demeli? “Karşısında uyuyan olduğunda da kapanıyor mu?” soruma, “Henüz değil” yanıtı veriyorlar ama yakındır. Nasıl ki gülümseyeni çeken fotoğraf makinesi yaptılarsa onu da üretirler! Fuara tekrar gidecek ve diğer gelişmeleri de görmeye çalışacağım, onları da artık başka zaman anlatırım!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder