Beden Sağlığı Bu merkez beynin şifrelerini çözecek

Bu merkez beynin şifrelerini çözecek

Paylaş
Bu merkez beynin şifrelerini çözecek

Tıp, mühendislik, fizik, moleküler biyoloji ve psikoloji gibi alanlarda çalışma yürüten yerli ve yabancı bilim insanlarının görev yapacağı merkezde, özellikle beynin öğrenme yeteneği üzerinde araştırmalar yapılması, elde edilen sonuçların eğitim sisteminde yeni kapılar aralaması bekleniyor.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, temeli 30 Nisan Perşembe günü Bilkent Cyberpark'ta düzenlenecek törenle atılacak Beyin Araştırma Merkezine, mali destek sağlayan hayırsever iş kadını Aysel Sabuncu'nun adının verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Aysel Sabuncu Beyin Araştırmaları Merkezine, üniversite bünyesindeki Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezinin (UMRAM) katkı vereceğini belirten Atalar, "Merkezde, mühendislik, fizik, moleküler biyoloji, kimya ve psikoloji bölümünden bilim insanları, beynin nasıl çalıştığı üzerine araştırmalar yapacak" dedi.
Prof. Dr. Atalar, beynin çalışma sistematiğinin şifrelerinin bu yüzyılda çözülmesinin beklendiğini, merkezin dünya genelinde yürütülen beyin araştırmalarına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

TÜM ARAŞTIRMALARA AÇIK OLACAK

Merkezin, tüm üniversite araştırmacılarına açık olacağını bildiren Atalar, "Bu özelliğiyle ulusal bir merkez gibi çalışacak. Merkezde, Türkiye ve dünyadan seçilmiş araştırmacılar görev yapacak. Araştırmacılarımız, beynin fiziksel özelliklerini MR cihazlarıyla görüntüleyip beynin nasıl çalıştığını bulma üzerine yoğunlaşacak. Dünyada, beyin araştırmaları üzerine çalışan çok sayıda bilim insanı bulunuyor. Biz de onlarla yarışacağız ve bu alanda ilk olan araştırmaları yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BEYNİ ÇÖZEN NOBEL'İ ALIR"

Prof. Dr. Atalar, bir anda "Tamam beyni çözdüm" demenin zorluğuna işaret ederek, "Bilim insanları, keşfedilen konuların üstüne bir taş koyuyor. Bilim zaten böyle ilerler. Sonra birdenbire 'ha tamam' dedirtecek bir noktaya gelinir. En önemli noktayı kim bulduysa ondan Nobel Ödülü çıkacaktır. Nobel çok büyük bir hedef. Beynin sırlarını çözmeleri için sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en iyi beyinlerini bir araya getireceğiz" ifadesini kullandı.

EĞİTİME KATKI SAĞLANACAK

Merkezde yapılacak beyin araştırmalarının, eğitim sistemine çok büyük etkileri olacağını kaydeden Atalar, "Biz beynin nasıl çalıştığını, nasıl öğrendiğinin sırlarını öğrenirsek, 'çocukların şu şekilde öğrenmelerini sağlamalıyız' diyebiliriz. Bu sebeple bu yüzyıl içinde özellikle beyin araştırmalarının sonunda elde edilecek verilerle öğrenmenin şeklinde bir değişiklik olmasını bekliyorum. Tabi bu çalışmaların, dil öğrenimine katkı sağlayacağından da kuşku yok" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı