Pazar Postası Bu mobilyaların taklidi yapılamıyor
Paylaş
Bu mobilyaların taklidi yapılamıyor

Begüm Cemiloğlu 28, Ekin Varon 30 yaşında... 15West Studio imzasıyla tasarladıkları sıradışı mobilyalar bu alanda yeni olmalarına rağmen çok konuşuluyor... Mobilyaların sayısız özelliği var. İstinye’deki showroom’larında buluştuk, sırlarını anlattılar: Ürünlerini farklı kılan özellikler, kendi üretimleri olan dokularda gizli...

RÖPORTAJ: SERAL CUMALI
seral.cumali@posta.com.tr


■ Yolunuz nerede kesişti?

Begüm Cemiloğlu: Amerika- Providence Rhode Island School of Design’da tasarım okurken.

Ekin Varon: Amerika’da kaldığım daireyi tutabilmek için 2 kişiye ihtiyacımız vardı; Begüm’e teklif ettim. 2 sene aynı evi paylaştık.

■Bu işin hayalini kurdunuz mu o zaman?

Ekin Varon: Türkiye’de birlikte bir şeyler yaparız diyorduk. Bu işin hayalini İstanbul’a dönünce kurmaya başladık.

■Neden adı 15West?

Ekin Varon: Providence’ta oturduğumuz evin adresinden ilham aldık.


■ Türkiye’de neler yaptınız bu işten önce?

Ekin Varon: 3 sene Zeynep Fadıllıoğlu’nun yanında çalıştım. ZF Design’ın mobilya koleksiyonundan sorumluydum.

Begüm Cemiloğlu: Ben Autoban adlı mimarlık şirketinde ürün tasarım ekibinde çalıştım. Hem varolan koleksiyona eklenecek yeni ürünler için hem de projelere gerekli olan ürünler için tasarım yapıyordum.

■ 15West imzasıyla ilk ne tasarladınız?

Begüm Cemiloğlu: Yan sehpa, zigon gibi küçük ürünler. Bu ürünlere sipariş aldıkça orta sehpa ve yemek masası tarzı daha büyük ürünlere geçiş yaptık.

■ Kimler müşterinizdi?

Ekin Varon: Yeni evlenen çiftler. Onların tavsiyesi ile gelenlerle müşteri kitlemiz büyüdü.

■ Şimdi kişiye özel tasarım yapıyor musunuz?

Begüm Cemiloğlu: Önceleri kişiye özel mobilya tasarımı ağırlı işler yapıyorduk, şimdi daha çok mimari firmalarla çalışıp adetli üretime yönelik tasarımlar yapıyoruz. Ayrıca varolan koleksiyonumuza ait ürünlerin ölçülerini de gerektiğinde projeye göre revize ederek yerleştiriyoruz.

■ Neydi asıl istediğiniz?

Ekin Varon: Kendimize ait koleksiyonumuz olsun istiyorduk. Günlük hayatımızda en çok vakit geçirdiğimiz alanlarımıza, evlerimize, iş yerlerimize, sosyal alanlarımıza ürünlerimizle hayat vermek istiyoruz. İnsanların ruhlarına dokunacak ürün ve mekanların yaratılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. “Sıradan mobilya değil sanat eseri”

■ Ürünlerinizin farkı ne?

Ekin Varon: Sıradan mobilya değil bir sanat eseri olduğunu düşünüyoruz. Bulundukları yere değer kazandırdığını görüyoruz.

Begüm Cemiloğlu: Ayrıca taklit edilemez dokularımız var.

■ Nedir sırrınız?

Begüm Cemiloğlu: Mobilyalarımız sürprizli ve şaşırtıcı. Hem de fonksiyonel. Dokularımızın bazılarının mermer ya da taş olduğunu düşünebilirsiniz. Özellikle sehpalarda, yemek masalarında. Oysa o malzeme mermer değil; ahşap. Ahşabın üzerine üç boyutlu dokular yapıyoruz ve onları doldurup kaplıyoruz. Gören mermer ya da taş zannediyor. Bu bize özgü bir çalışma. Bizim imzamız gibi. Bu nedenle de taklit edilemiyor.

Ekin Varon: Bu işlemle bir bakıma ahşaba da değer katıyoruz.

■ Bunların aynısı yapılamıyor mu?

Ekin Varon: Birebir aynısı yapılamıyor. El işi olduğu için farklı çıkıyor. Kullandığımız dokular el yapımı olduğundan her ürün aslında kendine has bir desene sahip oluyor. Dışarıdan bakıldığında farklılık gözle net bir şekilde görünmese de her ürün böylece kişiye özel bir tasarım olarak sonuçlanıyor.

Begüm Cemiloğlu: Günümüzde taklit maalesef çok yaygın. Dokuları tercih etmemizin sebebi bundan uzak kalabilmek.

Modern ve zamansız...

■ Tasarımlarınızı nasıl tanımlarsınız?

Begüm Cemiloğlu: Modern ve zamansız.

Ekin Varon: Klasik mobilya almıyorlar ama modası geçmeyecek tasarımlar alıyorlar. Evlerinde her zaman bir yeri olacak mobilyalar. Klasik mobilyanın yanına da koyulabilir ürünler.

■ Müşterileriniz sadece gençler değil o halde?

Ekin Varon: Ürünlerimiz Beymen’de satılmaya başlayınca yaş ortalaması yükseldi.

■ Hedefiniz ne?

Begüm Cemiloğlu: Yurtdışına açılmak...

“BU YIL EVLERDE DE RENK VE DESEN VAR”

■ Evlerde, mekanlarda bu yıl ne moda?

Begüm Cemiloğlu: Minimalist modası vardı uzun süre, düz renkler hakimdi. İnsanlar bence bundan sıkıldılar, bu yıl renkler var. Fashion Week’leri takip ettiyseniz, giyside de öyle. Bol desen ve renk...

■ Her iki alanda da moda birlikte mi şekilleniyor?

Begüm Cemiloğlu: Son zamanlarda daha çok etkileşimleri olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar artık modayı sadece giyim alanında takip etmek yerine, ev dekorasyonunda da takip ederek zevklerini bu alanda da yansıtmayı tercih ediyorlar. Her sene nasıl giyim modasında belirli desen ve renkler öne çıkıyorsa, mobilya ve dekorasyonda da öne çıkan öğeler oluyor.

Ekin Varon: Birçok ünlü modacı mobilya firmaları ile ortaklaşa projeler yapıyor. Mobilya koleksiyonları ve kumaş desenleri tasarlıyor.

“İKİ ÜRÜNLE EV DEĞİŞİR”

■ Bir mobilya alırsınız, eve gelince diğer eşyalara hiç uymaz...

Ekin Varon: Bu çok da kolay bir şey değil. Bir styling gerekiyor. Biz ileride bu hizmeti de yapmayı düşünüyoruz.

■ Ne önerirsiniz evini daha çok sevmek isteyenlere?

Begüm Cemiloğlu: Ufak dokunuşlarla, iki ürünle yaşam sahalarını değiştirebilirsiniz. Daha kişiye özel bir alan yaratabilirsiniz.

Ekin Varon: Böylece eve değer katabilirsiniz. Evi güzelleştirmek için büyük paralar gerekmiyor.

Haberin Devamı