Hakan Çelik Bu nasıl motor böyle!
HABERİ PAYLAŞ

Bu nasıl motor böyle!

Haberin Devamı

HAKAN ÇELİK-POSTA

BMW’nin yeni 5 Serisi kısa bir süre önce baştan sona yenilendi. Bu otomobili aylar önce Borusan Otomotiv BMW’nin Pazarlama Direktörü Fatma Tüker ile Portekiz’deki dünya tanıtımında inceleme imkanı bulmuştum. Yeni 5 Serisi’nin Türkiye’de çok popüler olan 5.20 dizel modelinin satışına başlandığı için öncelikle bu aracı kullanmak istedim.

BMW gerçekten bu yeni 5 Serisi ile alkışı hak ediyor. Otomobilin her santimi dinamizm içeriyor. Zira BMW bu otomobili kusursuz hale getirip pazara sunabilmek için yıllarca çalıştı. Ezeli rakibi Mercedes E Serisi’nden yaklaşık bir sene sonra pazara sunulan araç, sportif kimliğiyle rekabete ayrı bir boyut katıyor. 5 Serisi, içine girdiğiniz ilk andan itibaren heyecanlanmanızı sağlıyor. Mükemmel ergonomi seviyesi, güven veren uzun kaput, sürücü odaklı ön panel ve konfor hissini artıran diğer elemanlar insanın araç içindeki mutluluğunu artırıyor. Ayrıca direksiyonun yola dokunuş hissi de çok başarılı.

Baştan çıkaran tasarım

BMW’nin 5.20 dizel modelinde kullandığı motorlar hep çok başarılıydı. Ancak Bavyeralı üretici bu kez sürücüsünü daha da şaşırtıyor. Gücü 184 beygire çıkan motor inanılmaz tutumlu özellikte. Dikkatli bir kullanımla yakıt tüketimini 6.0 litre civarında sabitlemek mümkün. Bu kadar ağır ve büyük bir otomobil için bu tüketim seviyesi gerçekten etkileyici.

BMW 5 Serisi ile İstanbul- Ankara arasında bir yolculuk yaptım. Sokaklarda tek tük görmeye başladığımız bu otomobilin başkentte çok dikkat çektiğini söyleyebilirim. Benzin istasyonlarındaki pompacılar aracın ön tarafına eğilip “Adamlar ne güzel far yapmış” diyerek yorumlarını paylaştılar, Çankaya sokaklarında top oynayan küçük çocuklar ise stop lambalarında iç içe geçmiş şekilleri çekici buldu. Ankara Midi Otel’in önüne park ettiğimde ise şık giyimli iki kadının göz ucuyla aracı süzdüğünü fark ettim…

Bir otomobil herkes için bir şeyler ifade ettiğinde gerçek başarıya ulaşıyor. Görebildiğim kadarıyla BMW yeni 5 Serisi, tasarımından konfor özelliklerine kadar bunu başarmış.

İnsan bu sınıftaki bir otomobilde arka koltukta daha fazla diz mesafesi bekleyebilir ancak BMW belki sahibine “Arkada değil direksiyonda otur, sürüşün keyfine var” mesajı vermek istiyor olabilir! Yeni BMW 5.20 dizelin ortalama fiyatı 75 bin euro ile 84 bin euro arasında değişiyor.

İsrail’e 100 bin elektrikli FluenceElektrikli araç üretimini desteklemek için vergi ve diğer düzenlemeler konusunda çalıştıklarını belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “İlk ihracat İsrail’e yapılacak. Bu ülkeye 100 bin elektrikli Fluence gidecek” dedi.

Üç bakan birden gitti

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Bursa’da üretilen ilk elektrikli otomobillerin İsrail’e gideceğini söyledi. Devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Faruk Çelik ile Egemen Bağış, OYAK-Renault Bursa Fabrikası’nı inceledi.

Zafer Çağlayan, üretimi ve 6 bine yakın personeliyle faaliyet gösteren Renault’yu ilk kez üç bakanın ziyaret ettiğini belirterek, bunun, duydukları sempatinin ifadesi olduğunu söyledi.

Destek için çalışıyoruz

Zafer Çağlayan, “Elektrikli araç konusunda devlet desteği gerekiyor. Vergisel veya satışta verilen destekler var. Biz hangi modeli uygulayacağımızı, ülkemize getirisinin ne olacağını inceliyoruz. Araç, önümüzdeki 10 yıl içinde tamamıyla yüzde 100 yerli üretim yapısına kavuşacak” dedi.

Zafer Çağlayan, ilk ihracatın İsrail’e yapılacağını belirterek, “İsrail’e 100 bin elektrikli ’Fluence’ gidecek” diye konuştu.

İkinci fabrikayı kurabiliriz

Bakanlara, elektrikli Fluence hakkında bilgi veren OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Bursa fabrikasının Renault’nun elektrikli araç üreteceği dünyadeki dört fabrikasından biri olduğunu belirtti.

Saatte 60 araç üretim kapasitesine sahip olan fabrikada saatte 50 araç üretildiğini belirten Tarık Tunalıoğlu, “Yıl sonunda rakamı 53’e çıkaracağız. Yeni kapasite için ikinci fabrika bile kurabiliriz” dedi.

Pil maliyeti çok yüksek

Tarık Tunalıoğlu, elektrikli Fluence için 2012’de hazır olacaklarını belirterek, özellikle 8 bin dolar olan araç başına pil maliyeti nedeniyle otomobil fiyatının düşürülmesi için devlet desteğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

2016’da tüketicilerin yüzde 70’inin elektrikli oto almaya niyet edeceklerine dikkat çeken Tarık Tunalıoğlu, yılda 3 milyon elektrikli araç satılacağı öngörüsünde bulunduklarını dile getirdi.

NEFES KESEN GÜZELLİK

Dünyanın en güzel otomobillerinden biri olan Bentley yeni Continental GT serisi ile de nefes kesiyor. İngiltere’de Manchester yakınlarındaki Crewe fabrikasında büyük oranda el işçiliğiyle üretilen bu muhteşem otomobil 6 litrelik 12 silindirli bir motora sahip. 567 beygir güç üreten bu motor, adeta mühendisliğin sınırlarını zorlar nitelikte.

700 Nm’lik bir dinamizm sunan otomobil 0’dan 100 kilometreye hızlanmasını sadece 4.4 saniyede gerçekleştiriyor. Yüksek kalitedeki kabinde en dikkat çekici yeniliklerden biri İngiltere’nin iddialı şirketi ‘Naim’ tarafından geliştirilen özel ses sistemi. Son bir not olarak, tıpkı Volkswagen, Audi, Seat, Porsche ve Lamborghini gibi Bentley’i de Türkiye’ye Doğuş Otomotiv getiriyor.

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder