Gündem Bu nasıl tiryakilik!

Bu nasıl tiryakilik!

Paylaş
Bu nasıl tiryakilik!

Gırtlağının, ses tellerinin alınacağı ameliyat masasına bile elinde sigarayla gitmiş

Yarın Dünya Sigarayı Bırakma Günü... Bu bağımlılıktan kurtulmak için güzel bir fırsat oluşturan söz konusu gün öncesinde ajanslara da sigarayla ilgili birbirinden ürkütücü haber ve istatistikler düşüyor. Bunlardan biri de Konya'dan geldi...

10 yaşında arkadaşlarından görerek içmeye başladığı sigarayı 37 yıl elinden düşürmeyen Şemsettin Ildız, ancak gırtlak kanserine yakalanarak ses tellerini kaybettikten sonra sigarayı bırakabildi.

Konya’nın merkez Selçuklu ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Şemsettin Ildız, 10 yaşında köydeki arkadaşlarından görerek alıştığı sigarayı yıllarca bırakamadığını söyledi. Zaman içinde sigara bağımlılığının daha da arttığını, günde 3 paket sigara içer hale geldiğini ifade eden Ildız, şöyle konuştu: "Yaklaşık 37 yıl sigara içtim. Gırtlak kanserine yakalanınca geçen yıl doktorlar ameliyat olmam gerektiğini söyledi. İlk ameliyat masasına yatırdıklarında üzerimde ameliyat önlüğü ile bana ses tellerimi kaybedeceğim, gırtlağımın alınacağı yazılı bir kağıt uzatarak imzalamamı istediler...

'HASTANEDEN KAÇTIM'

Bu yazıyı okuyunca masadan kalkarak hastaneden kaçtım. O gün sağlığımın geri dönüşü olmamak üzere gideceğini anladım ama artık iş işten geçmişti. Bütün bunlara rağmen o sırada bile sigarayı bırakamadım. Çok kısa süre sonra artık nefes alamaz hale geldiğimde bu defa çaresiz o masaya tekrar yattım. Günde 3 paket sigara içiyordum. Gırtlağımın, ses tellerimin alınacağı ameliyat öncesi bile sigarayı elimden bırakmadım ama şimdi çok pişmanım."

SES TELLERİNİ KAYBETTİ, ÇALIŞAMIYOR

Ildız, daha önce kömür taşımacılığı ve inşaat işçiliği yaptığını ancak ameliyattan sonra çalışamadığını belirterek, ses tellerini kaybettiği için konuşamadığını, sık sık nefesi daraldığı için hiçbir iş yapamadığını bildirdi. Bu yüzden malulen emekliliğe ayrıldığını kaydeden Ildız, 3 ayda bir aldığı 843 lirayla Ali (9), Mehmet (11), Ebru (16) ve Şerife (18) adlarındaki 4 çocuğunun geçimini sağlamakta zorlandığını söyledi.

Bu halini görenlerin çok üzüldüğünü ifade eden Ildız, "Düştüğüm durumu gören birçok yakın arkadaşım da sigarayı bıraktı. Tiryakilere tavsiyem, yol yakınken bir an önce vazgeçsinler. Sigarayı bırakma düşüncelerini uygulamada ağır davranmasınlar, tedavi sürecini ertelemesinler. İş İşten geçtikten sonra hiçbir anlamı yok. Ben gençliğimi, sağlığımı, işimi kaybettim, başkaları kaybetmesin" diye konuştu.

AA