Siyaset 'Bu ne ilk ne son referandum'
Paylaş
'Bu ne ilk ne son referandum'

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır halkının iradesine başvurulması halinde yüzde 70 oranında boykot olmayacağını söyledi

Osman Baydemir, oy verme işlemlerinin tamamlanması ardından İl Seçim Kurulu'nu ziyaret ederek, oy sayım işlemlerini takip etti. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Baydemir, halka teşekkür etti.

Haberin Devamı

Baydemir, “Diyarbakır’ın demokratik duruşuna demokratikleşmeyi içselleştirmesine hayranım. Ülkemizin bir çok kentinde çeşitli sıkıntılar olmasına rağmen Diyarbakırımız'da insanımıza şu saate kadar seçim atmosferinde bir tek kem söz dahi söylenmedi. Bana göre bu Türkiye demokrasisine çok ciddi bir emsaldir. Model olması gereken bir kenttir” dedi. Baydemir, bundan sonra yeni anayasa değişiklik tabeplerinin olacağını, ve kendisine göre ülkenin 2 temel gündemi olması gerektiğini savunurken şöyle dedi:

'BU İLK REFERANDUM DEĞİL, SON DA OLMAMALI'

“Acil gündemimiz bu saatten yarın sabahtan itibaren kanın akmaması tek bir insanımızın yaşamını yitirmemesi için ortak çaba, diyalog, müzakere ve işbirliğidir. Eylemsizlik kararının süreklileştirilmesi, giderek silahsızlandırılmaya dönüştürülmesi ve Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda hepimizin çaba göstermesine ihtiyaç var. İkinci husus şüphesiz ki daha önce de söylemiştik, bu ilk referandum değildir. Son olmamalıdır. Son da olmayacaktır.

Haberin Devamı

Değişim ve dönüşüme devam ama başkalarını, herkesi de katarak. Diyarbakır halkının iradesine de başvurulmuş olsa bugün Diyarbakır halkının iradesi yüzde 70 boykot olmayacaktı. Şu an biliyorsunuz yüzde 70’lerde. Diyarbakır halkı da katılırsa, rengini de orada bulursa neden olmasın. Bizim meramımız da buydu. Diyarbakır halkının vermiş olduğu mesajı ben inşa sürecine katılmak, dikkate alınmak istiyorum. Ben rengimi bundan sonraki ülkenin inşasında rengimi görmek istiyorum şeklinde algılanmalıdır. Umuyor ve diliyorum ki herkes bunu algılayacaktır.”

'ZAFER EDASINA GİRMEYECEĞİM'

Baydemir gazetecilerin köyündeki 900 seçmenden 27'sinin oy kullandığını hatırlatması üzerine “Bana yüzde 97 oranında boykot olduğu söylendi. Sanırım kullanılan oyların bir kısmı da sandık görevlilerimizin. Şüphesiz başka bir tat veriyor. Açıkçası insanın doğduğu ve çeşmesinde suyunu içtiği yerleşim yerinde insanlarımızın, halkımızın teveccüh göstermesi, arkamızda olması ayrıca bir güven veriyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak asla zafer edasına girmeyeceğim.

Haberin Devamı

Diyarbakır halkını oluşturan tüm insanlarımızın iradesine ben saygılıyım saygılı olmaya da devam edeceğim” dedi. Baydemir daha önce ‘evet’ oyu kullancaklarını açıklayan sivil toplum örgütleri arasında yeralan Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ile karşılaştı. Baydemir, Bedirhanoğlu ve diğer sivil toplum örgütlerini kastederek, “Bu ülkenin refahı için ekonomik ve sosyal kalkınma için, biz yarın yine beraber çalışmaya devam edeceğiz.

Bu ülkenin barışı, kardeşliği ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak için, yine ortak mücadeleye yine ortak çaba göstermeye devam edeceğiz. Kavga yok, kızmak var. Ama küsmek yok” dedi. Şahismail Bedirhanoğlu ise, “Bölgedeki eylemsizlik kararının barışın kalıcı hala getirilmesi için tüm siyasilerin bir çaba içerinde olması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde hepimizin çabası bu yönde olacaktır” diye konuştu.

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DHA