Yaşam Bu parazit, inmeye neden oluyor

Bu parazit, inmeye neden oluyor

Paylaş
Bu parazit, inmeye neden oluyor

Uzmanlar, Latin Amerika'da görülen ve kan emici bir böcek (Triatoma) aracılığıyla bulaşan Chagas hastalığına yol açan parazitin, giderek artan oranda inmeye yol açtığını belirledi

Dünya çapında yaklaşık 18 milyon kişide bulunduğu belirtilen Chagas hastalığına neden olan Tyrpanosoma cruzi parazitinin, kan pıhtılaşmasına ve kalp sorunlarına yol açması nedeniyle inme riskini artırdığı kaydedildi.

Lancet Nöroloji dergisinde yayımlanan çalışmada İspanyol uzmanlar, bu parazitin giderek artan oranda inmeye neden olmasının kaygı verici olduğunu belirtti.

"CHAGAS HASTALARI BU ENFEKSİYONU TAŞIDIĞINI BİLMİYOR"


Çalışmaya göre, Chagas hastalığı asıl olarak Orta ve Güney Amerika’da görülürken, son 20 yılda milyonlarca kişinin Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’ya göçü nedeniyle hastalık bu bölgelerdeki ülkelerde de sağlık sorunu olarak ortaya çıktı.

Bir başka çalışmada, Chagas hastası 300 bini aşkın Latin Amerikalı göçmenin ABD’de yaşıyor olabileceği tahmini yer alıyor. Araştırmacılar, bir başka sorunun da Chagas hastalarının çoğunun enfeksiyonu kaptıklarını bilmemeleri olduğu kaydetti.

İspanyol uzmanlar, yeni bir çalışmada, inme tedavisi gören Chagas hastalarının yaklaşık yarısına yakının bu enfeksiyonu taşıdığını önceden bilmediklerinin ortaya konduğunu vurguladı.

Uzmanlar, Chagas hastalığının yaygın olduğu ülkelerde inme geçirenlerin incelenebileceği önerisinde bulunarak, doktorlar ve halkın bu hastalığın inme riskini artırdığından haberdar edilmesi gerektiğini belirttiler.

Çalışmada ayrıca, Chagas hastalarında kan inceltici ilaçların kullanılmasının inmenin önlenmesini sağlayıp sağlayamayacağıyla ilgili klinik çalışmalar yapılması gerektiği kaydedildi.

İnme Derneğinden Sharlin Ahmed, Chagas hastalığının ciddi kalp rahatsızlıklarına yol açmasıyla hastaları inme riskiyle karşı karşıya bıraktığını anlattı.

Ahmed, bu hastalığın kalbi zayıflattığını, kanda pıhtı oluşması nedeniyle kalbin yeteri kadar kan pompalayamadığını ve kan pıhtılaşmasının kan akışıyla beyindeki bir kan damarına yerleşmesiyle inmeye yol açabildiğini belirtti.

Haberin Devamı