Hakan Çelik Bu politikalarla terör bitmez
HABERİ PAYLAŞ

Bu politikalarla terör bitmez

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump son Ortadoğu gezisinden Suudi Arabistan’a 280 milyar dolar silah satış anlaşmasıyla döndü.

Suudi Arabistan bu silahları ne yapacak?

Büyük oranda İran’a karşı savaş hazırlığında kullanacak.

İran neden stratejik silah geliştirme peşinde? Bölgedeki nüfuz alanını genişletmek ve gerektiğinde Suudi Arabistan, İsrail gibi rakiplerle hesaplaşmak. İran ve Suudi Arabistan doğrudan savaşa girerse oluşacak vakum muhtemelen bölge ülkelerini de içine çekecek.

Yine milyonlarca insan ölecek, bu ülkeler yoksullaşacak ve belki parçalanacak. Batı dünyası sağlık, bilim, teknoloji ve eğitim alanında inanılmaz hamleler yaparken Ortadoğu yine savaşlara boğulacak.

İran ve Irak 10 yıl savaştı. Sonuç, milyonlarca ölü, yıkılmış iki ülke.

Suriye’de savaş devam ediyor, Irak ve Afganistan’da da. Ne oldu? İşgaller, savaşlar ne getirdi bu ülkelere? Hiçbir şey. Geride sadece acı, yıkım ve gözyaşı kaldı.



İslam dünyası hayatın neredeyse hiçbir alanında varlık gösteremiyor. Tükettikleri bütün mal ve hizmetleri ithal ediyorlar. Uluslararası sahnede tanınan tek bir marka yaratmış değiller. Çoğu yoksulluk sınırının altında. Petrol zengini ülkelerde ise inanılmaz düzeyde gelir adaletsizliği var.

Bir süredir İslam ülkelerinin kendi aralarında NATO gibi askeri ittifak kuracağı konuşuluyor. Asıl gerekçesi, daha çok silahlanıp birbirleriyle savaşmak.

Bu yarışın kazananı olur mu? Evet. Amerika’dan Rusya’ya İngiltere’den Çin’e kadar silah satıcısı ülkeler.

Ya kaybedeni? Bütün Ortadoğu ve İslam coğrafyası.

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın küresel sistemde hiçbir etkisi olmadığı gibi İslam ülkeleri NATO’sundan da kimseye fayda gelmeyecek. Bütün bu çabalar ve harcamalar terörü bitirmek için yapılıyorsa, buradan da bir sonuç çıkmaz. İngiliz The Financial Times gazetesi yazarı Philip Stephenson’ın dünkü “Sectarian fires fuel European terrorism” başlıklı makalesinde yazdığı gibi mezhep kökenli nefret ve çatışmalar Batı’da meydana gelen terör eylemlerini de körükler nitelikte.

İşte Trump’ın son bölge ziyaretiyle geniş çaplı bir Sünni-Şii savaşına daha fazla yaklaşıldı. Batılı ülkelerin vatandaşları kendi hükümetlerine “Ortadoğu’daki mezhep savaşlarını neden körüklediklerini” sormalı.

Ortadoğu’ya barış ve istikrar gelmediği sürece başka ülkelerdeki terörü sona erdirmek de maalesef mümkün olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder