Gündem Bu rezaleti savundular

Bu rezaleti savundular

Paylaş
Bu rezaleti savundular

Edirne'nin kurtuluş gününde gerçekleştirilen kortej yürüyüşünde, av hayvanlarının sergilenmesine gelen tepkileri Edirne Avcılar Derneği'nden savunma geldi

Edirne Avcılar ve Atıcılar İhtisas Derneği Başkanı Murat Şirmen, bundan sonra bir daha kortej yürüyüşünden geçmeyeceklerini belirtti.

1934 yılından beri Edirne avcısının kurtuluş törenlerinden geçtiğini belirten Murat Şirmen, “Geleneksel olarak yapılıyordu. 8 yıl ara verildi. 8 yıldan sonra ilk defa düzenlendi. Yasalar çerçevesinde yapıldı.

Vurulan av hayvanları av günü vurulmuştur. 3-5 tane av hayvanı var. Daha önceleri 9'uncu Cumhurbaskanı Süleyman Demirel her kurtuluş törenine gelir, avcılar kendisine av hayvanı hediye ederdi.

EDİRNE'NİN KURTULUŞU'NDA VAHŞET

Hatta av hayvanı hediye edilmediği zaman avcılara sorardı kendisi. Av ile geçiş Edirne’de değil, diğer avcıların da yoğun olduğu her yerde yapılmaktadır. Bunun neden büyütüldüğünü anlamadık” dedi.

"BELEDİYEDEN İZİN ALDIK"

Teşhir etmek için şifahi olarak Edirne Belediyesi’nden izin aldıklarını da hatırlatan Şirmen, söyle dedi: “Belediye düzenlemişti geçiş törenini. Bize şifahi olarak avla geçebilirsiniz dediler.

Biz kendi kafamızdan avla geçmek gibi bir lüksümüz yok. Ayşekadın Semtin’ndeki dernek binamızın önünde araçlar süslendi. Daha sonra kortejdeki yerimizi aldık ve protokolü selamlayarak geçtik.

Aniden gelişen birşey değil, teşhir hazırdı. Bazı illerde silah bile atılıyor kutlamalarda. Biz onu da yapmıyoruz. 3-5 tane av hayvanı geçirildi. İyi niyetle yasalar çerçevesinde yapıldı. Ancak bir dahaki yıllarda kesinlikle törenlerden geçmek istemiyoruz.”

"DAVA AÇACAĞIZ"

Edirne Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nurhan Kalender ise suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

‘Hayvanları katledip, bundan gurur duymak ve bunu teşhir zihniyetini’ dediği bu uygulamayı anlamadıklarını belirten Kalender, “Edirne’nin kurtuluşu ile hayvan katliamı ve teşhirin ne alakası var? Bunu anlayamadık” dedi.

Fırat KESKİNKILIÇ/EDİRNE (DHA)