Pazar Postası Bu röportajı okumadan dövme yaptırmayın!
Paylaş
Bu röportajı okumadan dövme yaptırmayın!

Bu röportajı okumadan dövme yaptırmayın!

RÖPORTAJ: Figen Onur Ertan

Bir kere dövme yaptıran, genelde bir daha yaptırmak ister. Özellikle havalar ısınmaya başlayınca, yaz gelmeden yeni dövmesi için planlar yapmaya başlar. Ben de bu yıl dördüncü dövmemi yaptırmayı planlıyordum. Dövme ile ilgili röportaj fikri gelişince, “Bu röportajı dövme yaptırarak gerçekleştireyim” dedim. Hem eğlenceli hem de yaşayarak... Adını Harry Potter hikayelerindeki büyücü çarşısı ‘Diagon Yolu’ndan alan Diagon Tattoo’ya doğru yola çıktık. Bağdat Caddesi’ndeki stüdyodan içeriye girdiğimizde bizi enerji dolu ve yakışıklı iki genç karşıladı. Üçüncüsü ise, koluna karısının ismini yazdıran müşterinin dövmesini yaparken bir yandan bize laf yetiştirmeye çalışıyordu. Diagon Tattoo’nun sahibi Sonat Gökdel ile röportaja gitmiştik aslında. Babası ile beraber kurduğu stüdyoda tek başına çalıştığını biliyorduk yıllarca. Ama bizi birkaç aydır beraber çalıştığı çiçeği burnunda ekibiyle karşıladı. Uzun süredir arkadaş olduğu ve başka stüdyolarda dövme yapan Volkan Demirci ve Tuğrul Erkuş ile yollarını birleştirip devam etmeye karar vermişler. Üçü de sanatçı, üçü de ressam aynı zamanda, ‘Muhteşem Üçlü’ yani.

Dövme yapılırken uyunur mu, ben uyudum!

Bir süredir tasarımını yaptığım anka kuşu figürünü bitirip bir gün önceden eposta ile göndermiştim. Sonat sağ kürek kemiğimin üzerine yaptırmak istediğim dövme figürünün işlemlerine başlarken, önce biraz fotoğraf çektirdik. Ardından tek kullanımlık örtü ile kaplanmış koltuğa yüzüstü uzandım. Sonat makinayı çalıştırdığında ilk birkaç dakika gıdıklandığım için kıkırdamaya başladım. Ardından iğne minik birkaç sinek ısırığı gibi derimin üzerinde dolaşmaya başladı. Röportaja da bir yandan devam ediyorduk. Ama dövme makinasının vızıltısı bir süre sonra öyle tatlı hale geldi ki, sorularımı bir yana bırakıp gözlerimi kapattım ve dövme işleminin son 10 dakikasını uyuyarak geçirdim. “Bitti” sesiyle kendime geldiğimde uyuduğumu belli etmemeye çalışıyordum. İşte Marmara Üniversitesi AEF Resim Ana Sanat Dalı Mezunu olan 30 yaşındaki ünlülerin dövmecisi Sonat Gökdel’den dövmenin incelikleri...

Dövme yapacaklara ne öneriyorsunuz?

Yaptırmak istedikleri desene iyi karar vermeleri gerekiyor. Sonuçta lazerle bile temizlerken her zaman tam sonuç alınamıyor. Dövmeyi moda gibi görüp de “Herkes yaptırıyor, ben de yaptırayım” diyerek yaptırmak doğru değil. Önce desene, sonra nereye yaptıracağına karar veriyoruz. Biz de yönlendiriyoruz. Stüdyoda katolog bulundurmuyoruz. Sadece kişiye özel tasarımlar yapıyoruz. Ellerinde bir desenle geldiklerinde onları da yapıyoruz. Ama sevdiğimiz tarz; yarattığımız desenleri insanların vücutlarına uygulamak. Desenleri de genelde Tuğrul çiziyor.

Bütün ekibin resim konusunda eğitimi var mı?

Evet ben resim bölümü mezunuyum. Tuğrul da öyle. Herhalde Türkiye’deki en eğitimli dövmecilerden biridir Tuğrul. Volkan akademi mezunu değil ama akademi hocalarından eğitim aldı.

Dövme yapmaya gelmeden önce birtakım önlemler gerekiyor mu?

Bir gün öncesinden alkol, aspirin ve benzeri kanı sulandırıcı ilaçlar alınmamalı. Bunlar dövme yapılırken çok fazla kanamaya neden olur. Öyle şakır şakır kan akmaz ama hem rahat çalışmaya engel olur, hem de dövme yaptıran huzursuz olur.

Dövme yapıldıktan sonraki bakım aşaması nedir?

Bir haftalık basit bir bakım süresi var. Önemli olan dövme yapılan alanı temiz tutmak ve bizim önerdiğimiz kremleri uygulamak. Onun dışında zor tarafı yok. Dövmenin her zaman yapıldığı zamanki kadar net olması için güneşlenirken yüksek faktörlü koruyucu kremle veya özel dövme koruyucu kremlerle korunması gerekir. Yoksa dövmenin renklerinde solmalar, siyah dövmelerde yeşermeler olabilir.

Dövme ilk yapıldığında güneşten ve sudan ne kadar süre korumak gerekiyor?

Dövme yapıldıktan sonra su o kadar önemli değil. Duş alırken vazelin sürerek o alanı koruyabilirsiniz. Ama güneşten mutlaka korumak gerekiyor. Yeni yapılmış bir dövmenin en az 10-15 gün güneş ışığına direkt maruz kalmaması gerekir. Yazın dövme yaptırırsanız ertesi gün kumsalda güneşlenmeyin. Alerjik reaksiyon da gösterebilir.

Gelenlere nasıl öneri veya yönlendirmede bulunuyorsunuz?

Dövme yaptıracak kişinin konumunu, ne iş yaptığını ve yaşını gözönünde bulunduruyoruz. Zaten 18 yaşından küçüklere ailesinin izni olmadan dövme yapmıyoruz. Yine yaşı genç olan bir insanın ileride pişman olacağı bir dövme yapmasını istemeyiz. Her gelenin kolundan tutup dövme yapıp, hadi paranı ver git diye bir şey yok burada. Katalog bulundurmama sebeplerimizden biri de bu. Çünkü katalog bulundurduğunuz zaman herkeste aynı dövme olmaya başlıyor. Burada çizilen desen asla bir başkasına yapılmıyor. Gelenlere daha önce yapılan dövmeleri görtermek amacıyla desenleri arşivliyoruz. Ama aynısını yaptıramıyorlar. Ancak o desenlerden esinlenerek başka bir tasarım yapılabilir.

18 yaşını doldurmadıysa aile iznini nasıl alıyorsunuz? İmzalı belge mi istiyorsunuz?

Hayır, ya annesi ya da babası yanında gelmeli. Ağabey, kardeş, dayı, amca kabul etmiyoruz. O yüzden mutlaka annesi veya babası ya dövme yaptırırken veya öncesinde mutlaka bize gelip izin verdiğini belirtmeli.

40 yaşından sonra dövme merakı olanlar çok mu?

Aslında dövmenin yaşı yok. Ülkemizde yeni yeni popülerleşen bir şey olduğu için her yaştan insan buraya gelip dövme yaptırıyor.

Bazıları yara, yanık, ameliyat izi, doğum lekesi olan yerlerini gizlemek için dövme yaptırıyor. Bu izleri gizliyor mu?

Yara izi ve yerinin durumuna bağlı olarak değişir. Mesela çok ileri derecede yanıklarda deri bazen o kadar incelmiş oluyor ki oraya dövme yapmak uygun olmaz. O bölgeye dövme makinası ile müdehale ettiğimizde deri darmaduman olur ya da boyanın altta yayılma riski vardır. Tabii ki izler, ameliyat yerleri dövme ile kapatılmaz. Ama kamufle edilir.

Dövmeyle ilgili olarak ‘hastalık kaparsın’ veya ’kanser yapar’ gibi inanışlar var... Bizim ve bütün profesyonel dövmecilerin kullandığı boyalar sadece dövme için üretilmiştir. Üretildikleri ülkelerin sağlık bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra piyasaya çıkarılmıştır. Diğer dövme malzemeleri de öyle. Dolayısıyla vücuda zarar verecek maddeler yok. Kullanılan iğneler, uç parçalar steril ambalajındadır ve tek kullanımlıktır. Hepsi yurt dışından geliyor. Türkiye’de dövme malzemesi üretilmiyor.

Hangi ülkelerden geliyor?

Farklı ülkelerden ithal edilir; bizim kullandığımız boya ve makineler Amerika veya Almanya’dan geliyor.

“Sedefim var, dövme yapılır mı?” diyenler oluyor mu?

Doktor tarafından onaylanıp yapılması gerek; ben ona karar veremem. Aynı şekilde alerjik kişilerde de aynı. Gelen kişi benim alerjim var derse biz yine onu dermatoloğa yönlendiriyoruz. Alerji testi yapılıp, doktor onayı aldıktan sonra dövme yapıyoruz.

Askerlikte büyük ya da çok dövmesi olanlar psikolojik kontrole tabi tutuluyor; neden?

Evet Türkiye’de böyle bir uygulama var ama dövmenin büyüklüğü veya çok olması ile alakalı değil. Bu eskiden beri süregelmiş bir şey. Dövmeyi psikolojik bir sebeple yaptırıp yaptırmadığına bakıyorlar. Ama artık dövme askerlikte eskiden olduğu gibi çok sorun yaratmıyor.

Ünlülerin dövmecisi olarak biliniyorsunuz... Evet ünlülerden çok müşterimiz var. Özellikle futbolcular çok geliyor.

Genel olarak dövme tercihleri nedir?

Nasıl bir desen istediklerini tam bilemediklerinde, çocuklarının ismini yazdırmayı tercih ediyorlar. Daha kolay bir seçenek. Futbolcular genelde isim yazdırdığı için taraftarları da onları örnek alıp isim yazdırmayı tercih ediyorlar. Futbolcuları romantik buluyorum. Mesela Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı futbolcular vücutlarına eşlerinin ismini yazdırdı.

Kadınlar mı, erkekler mi daha dayanıklı?

Kesinlikle kadınlar daha dayanıklı. Biyolojik olarak yapıları öyle. Dövme yaptırmadan önce en çok korkan onlar ama en çok da onlar dayanıyor. Dövme yapılırken bazılarının yüz ifadesi bile değişmiyor.

Kadınların ve erkeklerin tercihleri nasıl?

Kadınlar daha çok ufak tefek, çıtı pıtı şeyleri tercih ediyorlar. Kıyafet tazına göre de dikkat ediyorlar. Erkeklerin tercihi tabii ki daha renkli, gölgeli büyük dövmeler oluyor. Biz de sanatçı olarak bu tip, resim gibi işleri seviyoruz.

Sonat Gökdel’in ünlülere yaptığı dövmeler...

Hülya Avşar: Kızının ismini sağ eline yazdırdı. FB’li Christian: Oğlunun ismini yazdırdı.

Billur Kalkavan: Koluna, ayağına çiçek deseni.

Demet Akalın: Yüzük parmağına kraliçe tacı.

BJK’li Bobo: Kızının ismini yazdırdı: Julia.

FB’li Alex: Sırtına karısının ismi Dai’yi yazdırdı.

Eski FB’li, Büyükşehir Belediye Spor’lu Can Arat: Koluna melek, bacağına güneş gibi göz deseni yaptırdı.

BJK’li Aurelio: Koluna kızının ismi, sırtına haç.

BJK’li Nobre: Sağ bacağına karısının ismi, kollarında 7 çocuğunun baş harfleri.

Eski FB’li Carlos: Omuzuna eşinin ismini yazdırdı.

FB’li Volkan Demirel: Sırtına Japonca yazı yazdırdı.

Bu yazı 8 Mayıs 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır

2

Haberin Devamı