Gündem Bu sokaktan geçmek parayla

Bu sokaktan geçmek parayla

Paylaş
Bu sokaktan geçmek parayla

Caddebostan'da bir binanın sahipleri, evlerinin önündeki yola 'Tapulu malımız' diyerek bariyer yerleştirdi ve yoldan geçenlerden ücret talep etti

Kadıköy Caddebostan'da bulunan Selin Sokak’ın bir bölümüne, birkaç gün önce bariyer yerleştirildi, üstelik iddialara göre sokağa girip çıkmak isteyenlerin para ödemesi gerektiği açıklandı.

Herkes ‘olmaz böyle şey’ diyerek ayaklandı, ne var ki sokağı kapatanlar geri adım atmadı. Vatandaş da Kadıköy Belediyesi’nin yolunu tuttu. ‘Sokağı göz göre göre kapattılar’ dediler ancak günlerdir hiçbir değişiklik olmadı.

Onlar da çareyi Acil Şikayet Hattı’na başvurmakta buldu ve bakın neler neler anlattı... “Selin Sokak, uzun yıllardır kullandığımız, çok da işlek olan bir sokaktır. Bölge, yakın bir zamanda Kadıköy Belediyesi tarafından yenilendi.

Sonra bir baktık ki sokağın bir bölümüne bariyer yerleştirilmiş. Neler olup bittiğine bir anlam veremedik. Ve öğrendik ki binanın sahipleri ‘Sokağın bir bölümü bizim malımız. Kapatmak hakkımız’ diyerek bariyeri yerleştirmiş. en tuhaf yanı ise, sokağa bariyer koyanların bu işten para kazanmaya çalışması...”

AYLIK ABONE ÜCRETİ!

Bölge halkı, bina sahiplerinin kendilerinden para talep ettiğini söylüyor... “Sokağı kapatanlar, yolun bu bölümünü kullanabilmemiz için bize elektronik anahtarlık satacaklarını söylediler.

Yani sokağın birkaç metrelik bölümünü kullanabilmek ve evimize ulaşabilmek için para vermek zorunda kalacağız. Aylık abone ücreti belirleyeceklermiş, birkaç gün sonra da bize ayda ne kadar ödememiz gerektiğini söyleyeceklermiş.

Ayda belli bir ücreti ödemeyen de buradan geçemeyecekmiş. Elbette bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil. Sorunu Kadıköy Belediyesi’ne ilettik, sıkıntılarımızı anlattık, bu işe el konulmasını istedik.

Yetkililerin çözüm bulmasını bekliyoruz fakat henüz olumlu bir gelişme yok. Nasıl olur da kırk yıldır vatandaşın sokak olarak kullandığı yer özel mülk sayılır ve paralı geçiş yapılır? Akıl alır gibi değil...”

BELEDİYE: SOKAĞIN BİR KISMI ÖZEL MÜLK

Kadıköy Belediyesi: Kimse para alamaz İşte Caddebostan sakinleri böyle isyan ediyor. Peki ya Kadıköy Belediyesi ne diyor? Konuyu sorduğumuz basın danışmanlığından şu açıklama yapıldı:

“Söz konusu sokağın bir kısmı özel mülk. Caddebostan İskele Sokak yapılınca sokaktaki bir binanın sahipleri de ‘Burası bizim özel mülkümüz geçiş yapılamaz’ diyerek yıllarca sokak olarak kullanılan ama aslında özel mülkleri olan araziyi kapatmışlar.

Burası özel mülk olduğu için yasal yollar olmadan, yani belediye olarak burayı açma, kapama, yıkma, bariyeri kaldırma yetkimiz yok. Konudan biz de haberdar olduk ama özel mülkiyet olduğu için buraya girip herhangi bir yaptırımda bulunamayız.

Çünkü sonuçta yasal olarak haksız duruma düşeriz. Buradaki problemi çözmeye çalışacağız. Öncelikle tarafları bir araya getirip uzlaştırmaya çalışacağız.

Uzlaşma olmazsa, belediye olarak kamulaştırma yoluna gidebiliriz. Kadıköy’de buna benzer yerler var. Yıllarca yol olarak kullanılmış ancak sonra mülk sahiplerinin kapattığı yerler var. Çoğunun amacı zaten belediyeden kamulaştırma parası almak. Konuyu en kısa zamanda uzlaşma ile çözmeye çalışacağız. Bu arada da kimsenin kumanda satmasına, para toplamasına izin vermeyeceğiz.”