Memet Özer Bu tarifle içli köfteniz şöhret olacak
HABERİ PAYLAŞ

Bu tarifle içli köfteniz şöhret olacak

Bir Kurban Bayramı daha geride kaldı. Et yemeye doymuş olabilirsiniz. Dolabınızda hala lezzetli bir yemeğe dönüştürülmeyi bekleyen etleriniz için bugün size sonucu garantili bir içli köfte tarifi vereceğim...

Öncelikle bu hafta bu tarifi paylaşmamın sebebi, eşimin en sevdiği ve belki de tek yapabildiği yemek olması. Bilindiği gibi içli köfte Anadolu’nun birçok yöresinde farklı olarak hazırlanan bir yemek. Özellikle Anadolu’nun doğu, güney ve orta kesimlerinde farklı içeriklerle ve farklı pişirme teknikleri ile yapılıyor. Kimi kızartıyor kimi haşlayarak servis ediyor.

Haberin Devamı

Ben ise bugün sizle birçok yöreden alıntı yaparak, haşlama tekniği kullanarak ve çok beğeneceğinizi sandığım bir sos ile denediğim, her zaman başarılı bir sonuç veren bir tarifi paylaşacağım. Bu arada sevgili Nilgün Belgün’ün de kulaklarını çınlatmış olalım, çünkü televizyon programımda konuk olmuş ve bu tarifi deneme fırsatı olmuş, çok beğendiğini söylemişti. Son olarak şunu belirteyim; bu tarifi misafirlerinize rahatlıkla ana yemek olarak sunabilirsiniz.

DOMATES VE SALÇA SOSLU HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER

Dış harcı

500 gr ince çiğ köftelik bulgur
250 gr yağsız dana kıyma ince
çekilmiş (çiğ köftelik)
1/2 bardak irmik
1 yumurta
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
Tuz, karabiber
Sıcak su

İç harcı

500 gr kuzu orta yağlı kıyma
iki kere çekilmiş
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
1 bardak kırılmış ceviz
(çok küçük parçalar olmasın
ağza gelecek şekilde)
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz, karabiber

Domatesli ve salçalı sos

1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak (arzuya göre
daha az ya da çok koyabilirsiniz)
1 kaşık tereyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 bardak et ya da tavuk suyu
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Önce iç harcını hazırlayarak başlamak doğru olacaktır. Bir tava içerisinde tereyağı kızdırılır, sırasıyla önce kıyma daha sonra da küp küp kestiğiniz soğanlar ilave edilir ve tüm baharatlar eklenerek iyice pişirilir. Kırılmış cevizler eklenir. Biraz ılındıktan sonra buzdolabına konur ve soğuması sağlanır. İyi soğuması içli köftenin doldurulması için işinizi kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Dışı için ise, bulgurların üstünü geçene kadar sıcak su ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar beklenir. Daha sonra bir tepsi içinde aynı çiğ köfte yoğurur gibi tüm malzeme macun kıvamına gelene dek iyice yoğurulur. Bu işlem yapılırken yanınızda içi su dolu bir kap bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır. İlk denemelerinizde yoğurduğunuz karışımı daha iyi bir sonuç almak için mutfak robotundan da geçirebilirsiniz. Köfteleri hazırlamak için, dış harcından bir cevizden daha iri büyüklükte toplar koparıp yuvarlak hale getirin.

Sonra parmaklarınızı kullanarak tek taraftan içini oyup bir kaşık yardımı ile iç malzemesinden koyup ellerinizi ıslatarak köfteleri kapayın. Eliniz alışana kadar ilk denemelerinizde daha büyük köfteler de yapabilirsiniz. Maharet dış kısmının ince olmasındadır. Sonrasında hazırladığınız köfteleri bol kaynamış su içinde haşlayın.

Haberin Devamı

Su üzerine çıktıklarında pişmiş olduklarını anlayacaksınız. Sos için bir tavada tereyağı kızdırılır ve salçalar kavrulur. Sonrasında kıyılmış sarımsak ve domates rendesi eklenir. Biraz kavrulur ve et suyu eklenir. 10 dakika, kıvamlı bir sos olana kadar baharatlar da eklenerek pişirilir.

Servis önerisi

Haşladığınız içli köfteler sos tavası içine konur ve biraz çevrilir. Derince bir tabağa soslanan köfteler konur ve dilerseniz yanında üzerine sumak serpilmiş süzme yoğurt ve taze nane ile servis edilir.

(04.11.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder