Tamer Heper Bu teklif mantıklı değil
HABERİ PAYLAŞ

Bu teklif mantıklı değil

Haberin Devamı

Annem ve babam 13 yıldır bir apartmanda kapıcılık yapıyor. Binada sığınağa iki oda yapmışlar burada oturuyoruz. Ancak 13 yıldır hiç ücret ödenmedi, SSK’ya da bildirim yapılmamış. Karar defterinde de babamların kapıcı olduğuna dair karar yok. Geçenlerde sigorta müfettişleri gelmiş soruşturma yapmışlar, babamların sigortasız olduğunu görmüşler apartmana 34 bin TL ceza gelmiş. Bugün babam felçli, çalışamıyor, görevi annem yürütüyor. Babamlara , oturduğunuz yeri noterde size verelim demişler, bu mümkün mü? Babamlar hakkını nasıl alır? H.Y.

Durum çok karışık değil. Birincisi; babanızın sigortasız çalıştırıldığı tespit edilmiş, bu mesele kendiliğinden hallolmuş. Sonra gelelim geçmiş çalışmalarına. Yapılan tespitte 13 yıllık çalışması belirlenemedi ise bunun için dava açmak gerekir. Sigortalı çalışmak için veya kapıcılığın belgelenmesi için karar defterinde kayıt bulunması gerekmez. Fiilen kapıcılık hizmeti veriliyor ise bu kişi sigortalanmalıdır ve hukuken işçidir. Dolayısı ile karar defterine karar yazılmamış olması aleyhe bir durum değil.

[[HAFTAYA]]

Sigortalılık böyle halledilebilir ama geriye alınmayan ücretler kalır. Bunun için de dava yolu açıktır. Uzun zaman alacak talep edilmeyince “Hayatın olağan akışına aykırı, bu kadar zaman parasız çalışılmaz” gibi bir görüş hakim olabilir ama yine de dava açarak hiç olmazsa beş yıllık ücret talep edilebilir. Oturduğunuz yerin size noterde verilmesi gibi bir işlem yoktur. Oturduğunuz yer sığınak, bağımsız bölüm değil, ferdi mülkiyete konu olamaz, olsa bile böyle bir işlem noterde olmaz. Şimdi anneniz ev işlerini görüyormuş, demek ki bugün annenizin sigortalanması gerekiyor. Bunu da SGK’ya bildirmek gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder