Yaşam Bu ürün ne işe yarıyor?

Bu ürün ne işe yarıyor?

Paylaş
Bu ürün ne işe yarıyor?

Bundan 59 yıl önce bugün, bilgisayar teknolojisinde büyük bir gelişme oldu. Peki bu ürün ne?

Bilgisayarların yüzlerce kilo ağırlığında olduğu ve sadece askeri amaçla kullanıldığı dönemlerde, bilgisayar bellekleri bilgilere ulaşmak için katod ışınlarına bağımlıydı.

Ancak o dönemde ABD Donanması gerçek zamanlı simülasyonlar yapabilmek için daha hızlı bir bilgisayar istiyordu. MIT'de (Massachusetts Institute of Technology) Prof. Jay Forrester tarafından kurulan bir araştırma ekibi, bu talebin doğrultusunda Project Whirlwind adını verdikleri bir projeye başladılar.

Oda boyutundaki bilgisayarların hızlanması gerekiyordu Bu proje çerçevesinde kablolar ve mıktanıslı halkalardan oluşan bir alet geliştirildi. Her bir halka üzerinde 1 bit'lik veri saklanıyordu.

Geliştirilen alet üzerindeli her bir bit'e tek bir okuma yazma döngüsüyle ulaşılabiliyordu.

Bu geliştirilen aletin ne önemi var diye düşünebilirsiniz. Forrester ve ekibinin yaptığı bu cihaz ilk RAM'di. Günümüzdekilerden yüz binlerce kat daha yavaş olan bu ilk RAM, 1950'lere göre çok büyük bir teknolojik gelişmeydi.

İşte karşınızda ilk RAM Forrester ve ekibi, Project Whirlwind'i bundan tam 59 sene önce 11 Mayıs 1951 yılında sonuçlandırıp, manyetik çekirdek belleği adını verdikleri ilk RAM'i kullanıma sunmuşlardı.

Anlayacağınız o ki, bugün bilgisayar teknolojisinde bir dönüm noktasıydı.

Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı