Yaşam Bu virüslere dikkat edin

Bu virüslere dikkat edin

Paylaş
Bu virüslere dikkat edin

Türkiye'de virüslerin bilgisayarlara en çok oyun oynanırken bulaştığı belirtildi

ESET Türkiye’nin aylık tehdit raporuna göre, kasım ayında, söz konusu yazılımlar Türkiye’de açık ara ile en sık rastlanan tehdit oldu.

Online oyunlardan gelen virüsler, temmuz ayından bu yana bilgisayarlar için en öncelikli tehlike olmayı sürdürüyor. ESET’in Proaktif Tehdit Tanıma Teknolojisi ThreatSense.Net raporlarına göre Win32/PSW.OnLineGames adlı yazılım tüm malware tespitlerinin yüzde 15,17’sini oluşturuyor.

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, söz konusu tehditin 2009 Temmuz ayı itibarıyla yükselişe geçtiğini belirterek, yılın son aylarında da tehditin tüm diğer tehlikelerin üzerinde olmak üzere sürdüğünü söyledi.

İKİNCİ TEHDİT: AJAN

Kasım ayı boyunca yüze 7,82 ile "Win32/Agent" adlı zararlı yazılım, ikinci önemli tehdit olarak raporlandı. ESET bu etiket ile kullanıcı bilgilerini uzaktaki saldırgana göndermeye çalışan bir dizi malware’i tanımlıyor.

Bu malware genellikle kendini geçici (temporary) dizinlere kopyalıyor ve kayıt defterine, gizlice yerleştirdiği ve rastgele başka dizinlere kopyaladığı dosyalar ile ilgili kayıtlar ekliyor.

Bu da dosya tespit edilip silinse dahi sistem her başladığında zararlı işlem tekrar yürütülecek anlamına geliyor. Bir süredir gündemde olan ve yüzde 5,97 ile üçüncü tehdit sırasında yer alan "Win32/Conficker" ise Windows işletim sistemlerindeki bir açığı kullanarak ağ üzerinde yayılan bir solucan türü.

Bu açık sayesinde saldırgan geçerli kullanıcı bilgilerine ihtiyaç duymadan sisteme girebiliyor. Sürümüne bağlı olarak güvenli olmayan paylaşımlar ve çıkarılabilir medyalar aracılığı ile de Windows’un Autorun özelliğini kullanarak yayılabiliyor.

Dördüncü sırada yüzde 5,08 ile "INF/Autorun" (Otomatik olarak devreye giren takılabilir çıkarılabilir aygıtlar), beşinci sırada ise yüzde 3,23 ile ses dosyalarını hedefleyen bir truva atı olan "A/TrojanDownloader.GetCodec." adlı malware geliyor.

Haberin Devamı