Hakan Çelik Bu zirveden çok şey çıkar
HABERİ PAYLAŞ

Bu zirveden çok şey çıkar

Haberin Devamı

Siz bu satırları okurken biz muhtemelen G20 zirvesi için Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hangzhou şehrine ulaşmış olacağız.

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği zirve için dünyanın siyasi, ekonomik ve stratejik meselelerinin masaya yatırılacağı en önemli buluşma diyebiliriz.

G20’de Türkiye’nin yanı sıra ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, Japonya, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore liderleri orada olacak. Ayrıca Donald Tusk ve Jean Claude Juncker G20’ye Avrupa Birliği adına katılacak.

G20’ye davet edilen misafir devlet başkanları arasında Mısır lideri Abdülfettah el-Sisi de var. Önceden ilan edilmiş bir şey yok; ancak “Erdoğan ve Sisi arasında kısa bir görüşme olur mu acaba?” diye merak ediyorum.

Türkiye daha önce Mısır’la da normalleşme isteğini dile getirmişti. Erdoğan’ın Çin’de ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeler kritik önemde.

Bununla birlikte Çin lideri Xi Jinping ile gerçekleştirilecek temasları, işbirliği kapsamının genişletilmesi açısından çok önemli görüyorum.

Türkiye-Çin yakınlaşması, İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçip Londra’ya ulaşacak olan “İpek Yolu”nun canlandırılması açısından hayati önemde. Erdoğan’ın Almanya, Fransa ve İtalya liderleriyle buluşacağı dörtlü toplantıda vize tartışması, Türkiye’nin AB üyeliği, terörle mücadele ve FETÖ konusu ele alınacak.

Algı operasyonları

Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu en büyük zorluklardan biri algı operasyonlarıyla mücadele... Maalesef karalama kampanyaları, hedef gösterme ve gerçekleri çarpıtma gayretleri son sürat devam ediyor.

İşin üzücü yanı The New York Times (NYT) ve The Wall Street Journal gibi etkili gazetelerin de bunun parçası haline gelmesi. NYT’de yayınlanan son karikatürde Erdoğan örtülü şekilde IŞİD’e değil, Kürtlere saldırıyor gibi gösterilmiş. Batı’dan YPG ve PKK terör örgütlerine verilen açık desteğin medya kolu işte böyle oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder