Hakan Çelik Bu ziyaret çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Bu ziyaret çok önemli

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Ekim Çarşamba günü İran’a gidiyor.

Irak ve Suriye’deki gelişmeler düşünülecek olursa son dönemin en kritik ziyaretlerinden biri olacak. Erdoğan, New York’taki Birleşmiş Milletler zirvesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelmişti, daha sonra bir de telefon görüşmesi yaptılar.

İki lider sadece yakın coğrafyaya dair konularda değil Myanmar gibi küresel sorunlarda da yakın işbirliği içinde hareket ediyor. Dün sabah CNN Türk’teki Parametre programımızda da altını çizdiğim gibi eğer nüfuz alanları ve mezhep konularındaki görüş ayrılıkları bir kenara bırakabilirse birçok alanda yoğun işbirliğine girilebilir.

Nitekim devam etmekte olan Astana sürecinde Tahran ve Ankara Suriye’nin geleceği için ortak hareket ediyor. Özellikle de çatışmasızlık bölgeleri konusunda. Bu mutabakat yaygınlaştırılabilirse Suriye krizi çok uzun süredir ilk kez çözüme yaklaşacak demektir.

Kuzey Irak konusunda da iki ülkenin çok benzer hassasiyetleri var. Tıpkı Türkiye gibi İran da bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu ilan etmiş ve bazı karşı adımlar atmıştı.

Ankara bu süreçte hem İran hem de Irak genelkurmay başkanlarını ağırladı.

Bir taraftan Irak ile ortak tatbikatlar devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa süre önce gerekli olması halinde İran ve Türkiye’nin ortak askeri operasyonlar yapacağına işaret etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti işte böyle bir ortamda gerçekleşecek. Çok sayıda bakanın da kendisine eşlik edeceği düşünülecek olarsa Tahran ziyaretinden gündeme önemli açıklamalar düşecek demektir.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba yarın sabah 10.00’da CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak.

Tarım ürünleri fiyatlarından arıcılığa, hayvancılığın durumundan Rusya’ya domates ihracı konusuna kadar birçok konuyu konuşacağız.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen Mevlüt Uysal’a başarılar dilerim. Hayli zor ve çok önemli bir görev üstlenmiş oldu.

İstanbul’da el atılması gereken devasa meseleler var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığı’na gelince çıtayı yükseltmiş ve bütün belediyelerin çok daha fazla çalışması gerektiğini ifade etmişti.

Dolayısıyla Uysal’ın projelerini sadece İstanbullular değil bizzat Erdoğan da yakından takip ediyor olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder