Gündem Budapeşte’de, Çanakkale Şehitleri anıldı

Budapeşte’de, Çanakkale Şehitleri anıldı

Paylaş
Budapeşte’de, Çanakkale Şehitleri anıldı

Budapeşte’de, Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü için düzenlenen törende Türk şehitleri anıldı

Budapeşte’de bulunan Türk şehitliğinde, bugün Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümünde düzenlenen törende Türk şehitleri anıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Galiçya cephesinde şehit düşen 480 Türk askerinin yattığı Budapeşte’deki Türk Şehitliğinde düzenlenen törene, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Macaristan Temsilcisi Selda Çimen, Katar, Pakistan, Romanya büyükelçilerinin yanı sıra, ABD ve Azerbaycan Büyükelçiliği Maslahatgüzarları, Macaristan Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri katıldı.



Törende Macaristan’da faaliyet gösteren Macar-Türk Ticaret Odası, Yaşayan Anadolu Vakfı yöneticileri ile Macar-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı Macar milletvekili Gabor Vona’nın temsilcisi ve ülkede yaşayan Türkler katıldı.

MİLLİ MARŞLAR ÇALINDI


Saygı duruşu ile başlayan törende Türk ve Macar milli marşları çalındı. Büyükelçi Şakir Fakılı’nın konuşma yaptığı törende Diyanet İşleri Başkanlığı Koordinatörü Hüseyin Lütfi Ersoy şehitler için dua etti. Büyükelçi Fakılı, KKTC Temsilcisi Selda Çimen, Macaristan Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Savunma Bakanlığı ve Macaristan Parlamentosu temsilcileri şehitlikteki anıta çelenk koydu. Törene katılanlar daha sonra anıt önünde birlikte fotoğraf çektirdiler.

'ALLAH HEPSİNDEN RAZI OLSUN'


Macar-Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Naci Ceylan, I. Dünya Savaşı’ndan sonra şehitlerin verdiği mücadele sonucunda bütün İslam dünyasını ve Anadolu topraklarını koruma başarısını gösterdiklerini belirterek, ‘‘Şimdi bunları düşünerek şehitler gününü andık. Allah hepsinden razı olsun. Allah cennetini nasip eylesin hepsine’’ diye konuştu.


BUDAPEŞTE'DE 480 ŞEHİT YATIYOR


KKTC Macaristan Temsilcisi Selda Çimen ise tam 100 yıl önce Galiçya Cephesi’nde hayatını kaybeden 480 şehidin Budapeşte’de yattığını, ruhlarının şad olmasını, mekanlarının cennet olmasını dilediğini söyledi.