Spor Bugün Hillsborough faciasının 29. yıl dönümü

Bugün Hillsborough faciasının 29. yıl dönümü

Paylaş
Bugün Hillsborough faciasının 29. yıl dönümü

96 Liverpool taraftarının ezilerek can verdiği ve 766 taraftarın yaralandığı, futbol tarihinin en ölümlü kazası olarak bilinen Hillsborough faciası, üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen unutulmadı

Hillsborough faciası, 15 Nisan 1989'da, Sheffield Wednesday takımının sahası Hillsborough Stadyumu'nda gerçekleşen kazadır. Kazada tamamı Liverpool taraftarı olan 96 seyirci ezilerek ölmüş, 766 kişi ise yaralanmıştı. İngiltere ve dünya futbolunun en ölümcül kazası olan Hillsborough faciasında hayatını kaybedenler, geçen 29 yıldan sonra bugün yeniden anılıyor.

FACİA NASIL MEYDANA GELDİ?


Maç başlamış olmasına rağmen Liverpool taraftarları stadın Lepping Lane tribününe girmeye çalışıyor ve kapılara hücum ediyordu. Giriş kapısındaki taraftarlar ezilme tehlikesi yaşayınca, duruma müdahale etme gereği duyan polis, turnikesi olmayan girişleri de açarak insanları stadyuma almaya çalıştı. Kapılar açıldıktan sonra taraftarlar stada hızla girmeye başladı.

Çok sayıda taraftarın stada hızlıca girmesi ön taraftaki taraftarların bulunduğu bölümde baskı oluşturmaya başladı. Öne doğru baskı yiyen bazı taraftarlar balkonlardan aşağı düşmeye başladı. Alt taraftakiler ise sahayı bölen kafeslere sıkışarak ezilmeye başladı. Tüm bunlar olurken arkadan gelenlerin ön taraftaki izleyicilerin yaşadıklarından haberleri yoktu, maç ise oynanmaya devam ediyordu. Sıkışan taraftarlar can havliyle sahanın içine girmeye çalışıyordu.



İnsanların sahaya girmesiyle durumu anlayan hakem maçı durdurdu ve görevliler hızla yardıma koşmaya başladı. Ancak, birçok taraftar için çok geç kalınmıştı. Sahanın içi yere serilenler, nefes almak için çırpınanlar, yakınlarını arayanlar ve kırık vücutlar ile kaplanmıştı. Sağlık ekipleri de polis gücü de olayın kötü sonuçlarını engelleyemedi.

Olay sonucunda 94 ölü, 766 yaralı ortaya çıktı. Hastaneye canlı olarak yetiştirilen bir taraftarın da dört gün sonra ölmesiyle ölü sayısı 95'e ulaştı. Olaydan sonra komaya giren ve dört yıl boyunca makinelere bağlı olarak kalan başka bir taraftarın da hayatını kaybetmesiyle olay sonucu ölen taraftar sayısı 96 olarak kesinleşti.

Haberin Devamı