Beden Sağlığı Bulantıyla ortaya çıkan 'mide gribi'ne dikkat!

Bulantıyla ortaya çıkan 'mide gribi'ne dikkat!

Paylaş
Bulantıyla ortaya çıkan 'mide gribi'ne dikkat!

Son yıllarda ortaya çıkan kuş gribi ve domuz gribinin ardından bu yıl 'mide gribi' baş gösterdi. Belirtileri hastalığın etkenine ve kişinin direncine göre değişen mide gribi, kendini bulantıyla belli ediyor

Bu yıl viral enfeksiyonların kimlik değiştirdiğini, geçmişte daha çok akıntıyla kendini gösteren griplerin yerini mide ve bağırsağa yerleşen virüslerin neden olduğu mide gribine bıraktığını anlatan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, karın ağrısı şikayetiyle doktora başvuran her 3 kişiden 1'inde mide gribi görüldüğünü belirtti.

Ani hava değişimi, asitli içecekler, bilinçsizce ağrı kesici tüketimi, alkol ve stresin mide gribine neden olabileceğini belirten Değertekin, "Mide gribi yalnızca mide ve bağırsak şikayetleriyle birlikte görülebildiği gibi influenza virüsünün neden olduğu gripte görülen üst solunum yolu şikayetleriyle de görülebilir" diye konuştu.

BULAŞICI OLACAĞI DÜŞÜNÜLMÜYOR

Mide gribinin tıpkı grip ve nezlede olduğu gibi solunum yoluyla kişiden kişiye bulaştığını belirten Doç. Dr. Bülent Değertekin, mide bulantısı, ishal, kas ağrısı, karın ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri olanların hem iyileşme sürecinin hızlanması hem de hastalığın bulaşmaması için dinlenmeleri gerektiğini belirtti.



Mide gribinin üst yolunum yolunda meydana gelen akıntılarla birlikte gerçekleşmediği durumlarda hastaların bulaşıcı olma endişesi duymadığını belirten Doç. Dr. Bülent Değertekin, "Herhangi bir mide hastalığı olduğu düşünülüyor, bulaşıcılık durumu ihmal ediliyor. Mide gribine yakalanan kişinin kullandığı tuvaletinin ayrı olmasında yarar var. Yaşlıların ve çocukların daha kolay hasta olduğu düşünülürse özellikle çocukların okula gitmemesi evde dinlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

'YAĞSIZ GIDALARLA BESLENİN'

Mide gribinde tedavinin hastanın şikayetlerine göre planlandığını söyleyen Doç. Dr. Bülent Değertekin, "Beslenme iyileşme sürecinde büyük önem taşıyor. Çay, kahve, sigara ve yağlı giyeceklerden uzak durulmasını, bol su içilmesini ve patates püresi, muz, makarna gibi yağsız gıdaları tercih etmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı