Beden Sağlığı Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 5 etkili yolu

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 5 etkili yolu

Paylaş
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 5 etkili yolu

Doktor ziyaretlerinin büyük çoğunluğunu üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu söyleyen KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 5 etkili yolunu anlattı

Kış mevsimiyle birlikte bulaşıcı hastalıklar kapıya dayandı. Bu mevsimde nezle, grip gibi enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artarken acil servislerde nezle ve grip hastalarında yoğunluklar yaşanıyor. Okul ve kreş gibi toplu ortamlar da bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin oluşturuyor.

Haberin Devamı

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, özellikle çocukluk çağındaki doktor ziyaretlerinin büyük çoğunluğunu üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu kaydetti.

'ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNDA ANTİBİYOTİĞE GEREK YOK'

Doç. Dr. Ulusoy, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarını; nezle, gribal enfeksiyonlar, sinüzit, orta kulak iltihapları, bademcik iltihapları gibi hastalıklar oluşturuyor. Yetişkinler ortalama yılda 2 ile 4 kez, çocuklar yılda 6 ile 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle doktora gidebiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları %60- %70 virüs kaynaklı olduğundan antibiyotik kullanılmasına gerek yok. Ancak beraberinde ateş, şiddetli ağrı gibi şikayetler oluyorsa ve alt solunum yolu enfeksiyonları (zatürre, bronşit gibi) başlamış ise hekim tarafından gereken tedavi uygulanır” dedi.

Haberin Devamı

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Seçkin Ulusoy, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın 5 etkili yolunu sıraladı.

1- Ellerin gün içerisinde sık sık antiseptik solüsyonlar veya sabunlu suyla yıkanması anahtar önemi olan koruyucu nokta.

2- Bağışıklık sisteminin sağlam olmasında her türlü vitaminleri içeren meyve ve sebzelerin yanında minerallerin dengeli tüketilmesi önemli. Bağışıklık sistemi, sadece C vitamini-ekinezya gibi doğal ürünlere bağlı olmayıp tüm vitaminler ve güneş ışığının da uygun dozda alınmasıyla yeterince güçlü olacaktır.

3- Bulaşıcı hastalıklardan korumak için eksik olan aşılar mevcutsa tamamlanmalı.

4- Evdeki odaların ve okul dönemi boyunca sınıfların, kısaca kapalı ortamların daima havalandırılması gerekir. Hastalarla temastan ve ortak eşya kullanımından kaçınmak çok koruyucudur. Hasta olduğu bilinen kişilere bir metreden fazla yaklaşılmamalı. Hasta ile ilgilenmek durumunda olan kişilerin, ağız ve burnunu kapatacak bir maske kullanmaları lazım.

5- Mevsim özelliklerine uygun giyilmeli. Halk arasında virüslerin karda yayılmayacağı inancı gerçekleri yansıtmaz. Grip etkeni olan influenza virüsü, tüm hava koşullarında yaşar. Virüsün soğukta yayılma hızı azalsa da vücuda girdiğinde vücut ısısıyla aktive olur ve hızlı biçimde çoğalır.

Haberin Devamı