Dünya Bulgar bakan fırçayı yedi, özür diledi

Bulgar bakan fırçayı yedi, özür diledi

Paylaş
Bulgar bakan fırçayı yedi, özür diledi

Türkiye'den 20 milyar dolar tazminat isteyen Bulgar Bakan, Başbakanından fırça yedi, sonra da özür diledi

Bulgaristan’da, yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov’un, "1913 yılından sonra Türkiye’den göç eden Bulgarların Türkiye’de bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri için 20 milyar dolara yakın tazminat isteneceği" yönündeki açıklamaları hükümet içinde siyasi krize neden oldu. Bulgar Bakan özür dilemek zorunda kaldı.

Başbakan Boyko Borisov, BTV adlı özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye’den tazminat talep edilmesi konusunda hiçbir resmi girişimin bulunmadığını belirterek, "Ne hükümetin, ne de parlamentonun böyle bir kararı yok. Bojidar Dimitrov kişisel yorumlar yapıp bizi güç duruma düşürdü" dedi.

'BİR DAHA YAPARSAN SENİ GÖREVDEN ALIRIM'

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov ile görüştüğünü ve kendisini sert şekilde son bir kez uyardığını kaydeden Borisov, "Ne bakan, ne de Tarih Müzesi Müdürü olarak, Başbakanı ve hükümeti bağlayacak, güç duruma düşürecek konuşmalarda bulunamazsın. Bir daha sorun yaratacak açıklamalar yaparsan seni görevden alırım. Bu son uyarımdır" diye konuştu.

Boyko Borisov, Bakan Dimitrov’un açıklamalarının Avrupa Birliği-Bulgaristan ilişkilerine de zarar verdiğini bildirdi. Yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, dün ve önceki gün yaptığı açıklamalarda, Bulgaristan’ın, "1913 yılından sonra Türkiye’den göç eden Bulgarların Türkiye’de bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri için 20 milyar dolara yakın tazminat talebinde bulunmaya hazırladığını belirtmiş ve bu sorunun çözümünü Türkiye’nin AB üyeliği için ön koşul olarak gördüklerini" dile getirmişti.

'ÖZÜR DİLEDİ'

Haberin Devamı

Bulgaristan Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, Başbakan'dan azar işitmesinin ardından yaptığı konuşmada, açıklamalarından dolayı özür diledi. Yurtdışında yaşayan Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Dimitrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uzman olmadığım bir konuda konuşarak büyük bir gaf yaptım. Hatamı kabul ediyorum" dedi.

Avrupa Birliği’nin Türkiye için hazırladığı ilerleme raporunda, 1913 yılından sonra Trakya bölgesinden göç eden Bulgarların mal varlıkları için tazminat ödenmesi konusunun yer aldığını belirten Dimitrov, "Ancak bu konu rapora bir ön koşul olarak değil bir iyi niyet önerisi olarak girmiş. Ben yanlış anlamışım. Hata yaptım. Doğru olan dışişleri bakanlığımızın resmi tutumudur" diye konuştu.

BASIN DANIŞMANI GÖREVDEN ALINDI

Bu arada Dimitrov’un yarattığı siyasi ve diplomatik skandal hükümet basın merkezi sözcülerinden Veselin Ninov’un da görevinden alınmasına neden oldu. Hükümet basın merkezi müdürü Nikolay Boev, Bojidar Dimitrov’un yorumuyla ilgili, hükümetin resmi görüşü izlenimi verecek şekilde ve kimseye danışmadan basına açıklama yapan Veselin Ninov’un işine son verildiğini bildirdi.

Haberin Devamı