Gündem Bulgaristan kapakları açtı, Edirne'yi sel aldı

Bulgaristan kapakları açtı, Edirne'yi sel aldı

Paylaş
Bulgaristan kapakları açtı, Edirne'yi sel aldı

Bulgaristan Arda Nehri üzerindeki baraj kapaklarını açınca su Edirne'ye ulaştı ve Meriç Nehri'ni taşırdı

Bulgaristan'ın Arda Nehri üzerindeki baraj kapaklarını açması sonucu bırıkılan su Edirne'ye ulaştı ve Meriç Nehri'nin taşmasına neden oldu. Edirne 4 yıl aradan sonra yeniden sel felaketi ile karşılaştı. Sel suları Türkiye'yi Pazarkule üzerinden Yunanistan'a bağlayan Pazarkule Gümrük Kapısı yolunun kapanmasına neden oldu. Bu nedenle Pazarkule'den araç giriş ve çıkışı durdu.

TAŞAN İKİ NEHİR BİRLEŞTİ

Edirne'nin bir haftadan beri korkulu rüyası haline gelen taşkınlar ile bu sabah yüz yüze kaldı. Tunca'dan sonra Meriç Nehri'de taştı. Her iki nehir birleşti. Bu nedenle iki nehir arasında yer alan 54. Mekanize Tugay Komutanlığı, Trakya Üniversitesi, DSİ, Emniyet Müdürlüğü'ne ait sosyal tesisler ile kentin eğlence merkezi konumundaki çok sayıda özel lokanta ve kafeterya sular altında kaldı. Meriç Nehri'nin taşması sonucu bir hafta önce boşaltılan Bosnaköy'i basan sular yataktan çıkanlar ile birleşerek Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan yolun üzerinden akmaya başladı. DSİ 11 Bölge Müdürlüğü'nün ölçümlerine göre Meriç Nehri'nin debisi bin 576 metreküpe ulaştı. Suyun debisi sürekli artmaya devam ediyor.

ASKERİ ARAÇLAR YETİŞTİ

Lozan Antlaşması ile Türkiye'ye savaş tazminatı olarak verilen ve 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nde yaşayanlar sel tehditi altında bulunuyor. Nehre yakın olan evlerde oturanlar eşyalarını toplayarak traktörlere yükleyip risk az olan bölgelere taşıdı. Muhtar Agah Koltan gece boyunca ev ev dolaşarak halkı taşkına karşı uyardı.

Karaağaç Mahallesi'nde bulunan Fen Lisesi, Yatısı Bölge İlköğretim Okulllarının pansiyonlarında kalan 250 öğrenci boşaltıldı. Her iki okulda bugün eğitim ve öğretim yapılamıyor.

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nen bulunduğu Karaağaç Mahallesi'ne çalışanlar bugün ulaşamadı. 54. Mekanize Tuğay Komutanlığı'nın Yunanistan sınırında bulunan askeri birliklerde görev yapan subay ve astsubaylar da bu sabah nöbetlerine gidemedi. Bunun üzerine askeri personel zırplı taşıcılar ile birliklerine geçte olsa ulaştırıldı. Edirne kent merkezindeki resmi kurumlarda ve özel şirketlerde çalışanlar 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen'in talimatı ile sağlayan kariyerler ile şehir merkezine taşındı.

BULGARİSTAN UYARDI

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Bulgaristan makamlarının bölgede yağış olduğunubildirdiğini ve kontrollu olarak yeniden su bırakabileceğini söyleyerek, "Görüşmelerimiz sürüyor. Bölgede gerekli tedbirleri aldık. Meriç Adasarhanlı Köyü'nde kayıp olan 7 mültecinin bulunması için arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor. Selden etkilenen Karağaç Mahallesi'nde itfaiye, ambulans ve TREDAŞ ekipleri bekletiliyor."dedi.

KAPIKULE TIR TRAFİĞİNE AÇILDI

Meriç Nehri'nin taşarak Kaptan Andreova Gümrük Kapısı yolunu sular altında bırakması üzerine araç trafiğine kapatılan Kapıkule'de suların çekilmesi üzerine sadece TIR'ların geçişlerine açıldı. Yurtdışına çıkmak isteyen otomobiller Hamzabeyli Gümrük Kapısı'na yönlendiriliyor.

Pazarkule'ye ulaşımı sağlayan Karaağaç Mahallesi yolunun sularla kaplaması üzerine Pazarkule Gümrük Kapısı araç geçişine kapatıldı. Bu nedenle bu gece yarısından itibaren Yunanistan'a Pazarkule üzerinden giriş ve çıkış yapılamıyor.

2