Gündem Bulgarlar yolu kesti ama Türkler akın akın gidiyor!

Bulgarlar yolu kesti ama Türkler akın akın gidiyor!

Paylaş
Bulgarlar yolu kesti ama Türkler akın akın gidiyor!

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesi bazı siyasi partiler, Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan’a giderek oy kullanmalarını istemediklerini söyleyerek sınır kapılarında yolları kesmişti. Ancak buna rağmen seçime doğdukları topraklarda katılmak isteyen Türkiye’deki binlerce çifte vatandaş yollara düştü

Bulgaristan seçimleri ardından 3 hafta sonra Türkiye’de referandum için sandık başına gidecek çifte vatandaşların seçim turu hızlandı. Hak ve Özgürlük Hareketi (HÖH) genel başkanlığı yapan Lütvi Mestan’ın 10 ay önce kurduğu Dost Partisi, seçimlere Orhan İsmailov’un genel başkanı olduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ile oy pusulasının 13’üncü sırasında birlikte girecek.

Bu koalisyonun İstanbul Avcılar temsilcisi Bilal Kılıç, "Çifte vatandaşlarımızın 'Deklaratsiya'yı Bulgaristan alfabesi ile doldurması oy kullanacağı gün sandık başkanının karşısında imzaladıktan sonra oyunu kullanması gerekiyor. Bin 500 kadar beyanname dağıttık, evlerinde dolduruyorlar. Bulgarca bilmeyenlere beyannameleri biz dolduruyoruz" dedi.


BULGARİSTAN'DA NASIL OY KULLANACAKLAR?


Bilal Kılıç, Bulgaristan’da oy kullanmak isteyenler ile ilgili ön kayıt çalışması yaptıklarını anlatırken şöyle dedi:


'PROVOKASYON YAPTILAR'


Birkaç gün önce Türkiye’nin karşısındaki 3 sınır kapısında bazı milliyetçi provokatörler, Türk otobüslerini engellemiş ancak Bulgar güvenlik güçleri duruma müdahale ederek güvenliği sağlamıştı.

Bilal Kılıç "Bu uluslararası kanunlara göre çok yanlış bir şeydi. Seçmenlerimiz kararlıdır, oyunu kullanır. Bulgaristan Türkiye’de sandık sayısını 35 ile sınırlı tutmasa, 130-150 sandık sağlamış olsa bu otobüslere gerek kalmayacaktı. Sivil toplumlar dernekler otobüslerle diğer insanlarımız taşıma organizasyonuna girmezlerdi. Yanlış kararların sonucu ortaya çıkan bir olaydır" dedi.


OTOBÜS TERMİNALİ HAREKETLİ


Bulgaristan'a oy kullanmaya gidecekler için başta Avcılar ve Bayrampaşa olmak üzere İstanbul’un çeşitli kesimlerinden otobüsler kaldırıldı.