Derya Özel Bulmaca çözmek zekayı geliştiriyor
HABERİ PAYLAŞ

Bulmaca çözmek zekayı geliştiriyor

Haberin Devamı

Kızlarım henüz bir yaşındayken 4-6 parçalık yapbozlar ya da ondan öncesinde çeşitli geometrik şekilleri uygun deliklerden içine atabildikleri kutu oyunları tutuştururdum ellerine.

Aslında bundan çok daha öncesi var. Onlara hamileyken okuduğum bir makale üzerine her gün aynı saatlerde bulmaca çözer, sesli kitap okurdum. Beni duyabildiklerini, annenin günlük rutinde yaptığı işleri hafızalarına kaydettiklerini okuduğum o bilimsel makaleden çok etkilenmiştim.

‘Denemenin kime ne zararı olabilir ki?’ düşüncesiyle sudokuyla tanıştım. Her gün sudoku çözdüm. Kızlar doğduktan sonra da birlikte kendi yaş gruplarına uygun bulmaca çözmeye başladık. Geometrik şekilleri uygun deliklerden kutuya sokmak, yap boz tamamlamak gibi o yaşlar için ideal bil-bul oyunlarıyla başladık. Zaman içinde yaşlarına göre daha çok parçalı yapbozlar derken çocuk dergilerinde - okuma yazma bilmeseler de- şekilleri tamamlama gibi mini bulmacalara merak saldılar.

Bulmaca çözmek zekayı geliştiriyor

İlkokulla birlikte hayatımıza benim hamileyken çözmekten keyif aldığım sudoku girdi. Çocuklara uygun basitlikte sudoku oyunlarını her anneye tavsiye ediyorum.

Amerikan New York Albert Einstein Tıp Okulu’ndan araştırmacılar, yaşları 75 ile 85 arasında değişen 488 kişi üzerinde yaptıkları incelemelerin sonuçlarını Nöroloji isimli tıp dergisinde dergisinde yayınladı. Araştırmalar her ne kadar yaşlı katılımcılar üzerinde yapılmış olsa da, bulmaca çözmenin yaşlılıkta bunamayı azalttığı ve hatta hafızayı güçlendirdiği, çocuklardaysa pratik düşünmeyi hızlandırdığı ortaya çıkmış. Stratejik düşünme yetisi kazanmak için bol bol bulmaca çözmek her yaş için gerekli. Çocuklarda pratik düşünmeyi, hızlı karar vermeyi ve sabırlı olmayı öğretirken, yetişkinlerde kriz yönetimini ve yaşlılıkta bilinci uyanık tutmayı sağlıyor.

Ben uzun uçak yolculuklarında ve gün içinde evde sıkılan çocuklara bulmaca çözdürmeyi alışkanlık haline getirdim. Büyük yap bozlar ya da çocuklar için eğlenceli bulmacalar hem onların keyifli vakit geçirmesine hem de zekalarını geliştirmesine yardımcı oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder