Tamer Heper Bunlar bilinmeli
HABERİ PAYLAŞ

Bunlar bilinmeli

Haberin Devamı

Bankadan 10 bin TL kredi aldım, bir kısmını ödeyemedim. İcraya verdiler borcumun 12 bin 600 TL olduğunu söylediler, emekli maaşıma haciz koydular. 2016’da kesinti bitti maaşımı tam almaya başladım. Ancak 2016 sonunda emekli maaşımdan her ay 400 TL kesilmeye başlanıldı. Bunun ne olduğunu sordum. “Ödemeler sırasında biriken faiz” dediler. Bunun doğruluğunu veya yanlışlığını nasıl anlarım? ● Y.K.

Önce en can alıcı noktadan başlayayım. Biliyorsunuz emekli maaşına haciz KOYULAMAZ. Ancak bankadan kredi alırken imzalattırılan sözleşme içinde emekli maaşınıza haciz koyulmasına izin verebiliyorsunuz. İşte bankalar da bunu teminat kabul edip tüm sözleşmelere bu izni koyuyor.

Emekli maaşı haczedilebilir hale geliyor. İkinci bir yol da şu: Emekli maaşı aldığınız bankada siz farkında olmadan bir de mevduat hesabı açıyorsunuz. Emekli maaşınız bu hesaba aktarılıyor ve artık emekli maaşı olmaktan çıkıyor, ve haczi kabil oluyor. Sizin emekli maaşınıza haciz tatbik edilmesinin nedeni bunlardan biri. Buna işlemlerin başında dikkat etmek lazım ama her vatandaş hukukçu değil ki.

‘KAPAK HESABI’

Geleyim haczin tekrarına. Bunun gerçeğini ancak icra dosyasından öğrenebilirsiniz. Bazen kesinleşen borç için takip başlayabiliyor, ‘kapak hesabı’ dediğimiz hesap sonradan yapılabiliyor. Bu halde de ek alacak ortaya çıkıyor. Olayda bunun olduğunu söylemiyorum, ihtimalden söz ediyorum.

Bunun için dosyanıza bakın icra memuru ile görüşün, bir ihtimal yanlış bir hesap ortaya çıkabilir. Keşke bu dosyayı bir meslektaşımla inceleyebilseniz derim.

Ancak tüketici mevzuatı içinde, imzalanacak sözleşmelerin, önceden hazırlanmamış, taraflar arasında müzakere edilmiş, 12 punto büyüklüğünde yazılmış olması, en az bir iş günü öncesinde bilgilendirme formu verilmiş olması gerekiyor. Bunlar yok ise sözleşmeler geçersiz kabul ediliyor. Tüketicinin yani okuyucumun bunları da bilmesini istedim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder