Ekonomi Burada daha kârlı olursunuz

Burada daha kârlı olursunuz

Paylaş
Burada daha kârlı olursunuz

Arap bankalarının Türkiye'de yapacağı yatırımların Avrupa'dan çok daha yüksek kâr getireceğini söyleyen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, “Size Türkiye'yi tavsiye ediyorum. Daha kârlı çıkarsınız. Kapımız sonuna kadar açık” dedi

Potansiyelimiz çok yüksek

Türk-Arap bankacılık zirvesinde konuşan Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye’deki 49 bankanın büyüklüğünün 560 milyar dolar düzeyinde olduğunu söyledi.

Bankacılıkta yüzde 40 olan yabancı payının 6 yıl önce yüzde 3 olduğunu kaydeden Bilgin, “Bankacılığa gelen sermaye şunu çok iyi biliyor: Türkiye’nin potansiyeli çok yüksek, kâr marjları oldukça yüksek” dedi.

Avrupalıları biz kurtardık

1 trilyon dolarlık Batı Avrupalı bankaların kârlarının yüzde 40’ının buradaki ‘küçücük’ bankalardan geldiğini söyleyen Bilgin, Arap bankaların yüzde 15, aktif büyüklüğünün yüzde 5-6 olduğunu dile getirdi.

Bilgin, “Bu yetersiz. Size Türkiye’de yatırımı tavsiye ediyorum. Elbette ki, para sizin ama burada yapacağınız yatırım Avrupa’dan çok kârlı. Kapımız sonuna kadar açık” diye konuştu.

5’inci vitesle gidenler dikkat

Bankaların tahvil ihraç etmesi ile ilgili konuya da değinen Tevfik Bilgin, “Sıcak bakmadığımızı söylemedik. Tahvil ihracı ile her gelene izin vermek değil, bankaların gücüne göre, tutara göre yaklaşım söz konusu” dedi.

Lira tahvili için bankaların sermaye yeterliliği ve likiditesinin önemli olduğunu belirten Bilgin, “Bazı bankalarda 5’inci vites gitme alışkanlığı var, dikkatli olsunlar” dedi.

4 müdür yardımcısını çay içmeye çağırdık

BDDK, banka müdürü ya da yardımcısı atandığında 7 günde itiraz etmezse atama geçerli sayılırdı. Ancak, kurum aldığı kararla atanan müdür ve yardımcılarla görüşme kararı almıştı. Tevfik Bilgin karardan sonra 4 müdür yardımcısını çaya çağırdıklarını söyledi. Bilgin, “Diğer bankadan ayrılma nedenlerini, ayrıldıkları bankayı sorduk. Karşılaştırdık ve çıkışta Bankacılık Kanunu hediye ettik” dedi.

Dışarıda banka alana güler yüz gösterecek

Yurtdışında banka almak isteyenler için kolaylaştırmalar yapıp yapmayacakları konusunda Tevfik Bilgin, “Yumuşatmalar yapabiliriz. Örneğin, ‘Yurtdışında şube açan ya da banka kuran bir bankanın oraya yatırdığı para şöyle algılanır’ deriz. Ama dışarıda yatırım yapanlara verilecek tatlandırıcı için de en önemlisi, BDDK’nın bu girişimde bulunan bankacılarımıza göstereceği güler yüzdür” diye konuştu.

2

Haberin Devamı