Mehmet Ali Birand Burası Türkiye buradan çıkış yok!
HABERİ PAYLAŞ

Burası Türkiye buradan çıkış yok!

en artık ne Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) kızıyorum ne de birbirinden farklı kararlarından dolayı yargımızı eleştiriyorum. Artık vazgeçtim. Şu yaşadığımız karmaşayı hepiniz görüyorsunuz. YSK seçimler öncesinde bir karar veriyor ve BDP’li adayların seçime katılamayacağını belirtiyor. Ardından tepkiler çıkınca çok garip bir gerekçe yaratıp kararını geri alıyor. Onlara soracak olursanız, her iki karar da şu anda geçerli olan yasalara göre doğru. “Bize kızmayın, gidin yasaları değiştirin” diyorlar. Bakıyorum, haklılar. Sonra, tutuklu olup milletvekilliği kazanmış kişilerin serbest bırakılması konusunda mahkemelere dönüyorum. Yargıçların bir bölümü farklı gerekçelerle, farklı kararlar veriyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Diğer bir bölümü, aynı yasaları değişik şekilde yorumlayabiliyor veya çok ilginç gerekçelerle bambaşka kararlar verebiliyorlar. Hepsi yasalara dayanıyorlar. Bu şekilde de kendimizi bir çıkmaza sokuyoruz. İşte kördüğüm buradan kaynaklanıyor: Eski yasalar ve eski kafalar. Hem yasalar hem de bu yasaları yorumlayan kafalar değişmedikçe biz bu karmaşanın içinden çıkamayız. Geçmiş yıllarda terörle mücadele adına öylesine yasalar yapılmış ve hepimizin beyni öylesine yıkanmış ki, kendi kendimizi hapsetmişiz.

Örümcek ağı oluşturmuş ve kendimizi de bu ağa bağlamış durumdayız. Bu tuzağa kendi kendimize düştük. Anayasa başta olmak üzere bu yasaları ve Kürt sorununa bakışımızı değiştirdiğimiz gün düzlüğe çıkarız. Aksi halde bir tuzaktan kurtulsak bir diğerine düşeriz. Bu gerçeği görelim ve kollarımızı sıvayalım. “Burası Türkiye buradan çıkış yok!” sloganıyla bir yere varamayacağımızı bilelim. Türkiye’yi Kürt kökenli vatandaşlarımız için cehenneme dönüştürmeyelim. Eğer bunu yaparsak onlar da boş durmayacaklardır...

Bu düğümü ancak Erdoğan çözebilir...

Yaşadığımız kargaşayı herhalde açıkça görüyorsunuz. YSK başka telden çalıyor, yargı tamamen farklı yaklaşıyor. Onları da suçlayamıyorum. Yıllar boyunca öylesine bir örümcek ağı yaratılmış ki, artık işin içinden çıkmak imkansızlaşmış. Bu kördüğümü birinin kesmesi, kopartması gerekiyor. Şimdi tüm okurlarıma soruyorum. Kürt sorununu çözüp PKK’yı dağdan hangi siyasi lider indirebilir? Hiç birbirimizi aldatmayalım. Daha da önemlisi yandaş veya candaşlık suçlamalarını bir yana bırakıp ciddi bir yanıt arayalım. Sizce seçimlerden yüzde 50’lik bir oy oranıyla çıkmış olan Erdoğan’dan başkası bu yükün altından kalkabilir mi?

Haberin Devamı

Erdoğan’dan başkası bu toplumu, PKK’yı dağdan indirebilmek için özveride bulunmaya ikna edebilir mi? Erdoğan’dan başkası böyle bir cesareti gösterebilir mi? Bence başka hiçbir liderin böylesine bir gücü yok. Yeter ki, gerçekten bu konuyu kafasına koysun, çözümü benimsesin ve Kürt sorunundan ne anladığını netleştirsin. Benim bu konuda bazı kuşkularım doğmaya başladı. İlk yıllarda farklı söylemle karşımıza çıkan bir Erdoğan vardı. Daha ilk adımlar atıldığı için sorunun derinlerine inilmedi. Fazla soru sorulmadı.

En cesur ve gerçekçi yaklaşımı sergileyen liderdi. Hem Kürtleri hem de Türklerin önemli bir bölümünü sevindirdi. Hele ünlü Kürt Açılımı’nı başlatınca toplumdaki ümitler daha da arttı. Ancak ne yazık ki, tepkiler karşısında fazla direnmedi veya direnemedi. MHP’ye oy kaptırmamak için geriye çekildi. Seçim bitti, oyları kazandı, artık harekete geçme zamanı geldi. Ancak tereddütler var. Özellikle seçim kampanyası sırasındaki TV söyleşileri, meydanlardaki konuşmaları, BDP’yi hırpalayan yaklaşımı eski Erdoğan’ı aratır oldu. Karşımızda farklı bir Erdoğan vardı. Sanki Erdoğan’ın kafasındaki Kürt sorunu başka, bölgede konuşulan Kürt sorunu başkaymış gibi bir izlenim doğdu.

Haberin Devamı

Erdoğan için bu sorun, ülkenin Kürt kökenli vatandaşlarının kişisel ihtiyaçları ve beklentilerinden kaynaklanıyor ve bunları karşıladığınız takdirde her şey yoluna girecek. Bölgede konuşulan Kürt sorunu ise, PKK’ya af, Öcalan’ın ev hapsine çıkarılması, kimlik sorunu, ana dil eğitimi ve kendi kendilerini yönetmelerine izin verilmesi. Yanılıyor olabilirim ancak kuşkularım hâlâ geçerli. Erdoğan önce Anayasa, aynı anda da Kürt sorununa el atacak. Bunun başka çıkış yolu yok. Şimdi Başbakan’dan beklenen, bir an önce gerçek Kürt sorununa bir teşhis koyması ve harekete geçmesi. Eğer önümüzdeki dönemde bunu başaramazsa, Türkiye yine terörle boğuşacak, kan akacak ve önü kapanacaktır... Ne 2023 projeleri kalacak ne de bunca yıldır sarf edilen çabalar...

Öcalan, BDP’yi Meclis’te tutmalı...

BDP’deki genel eğilim, Hatip Dicle girmediği sürece Meclis çalışmalarına katılmama şeklinde. Ahmet Türk de sokakların alev topuna döneceğini açıkladı. BDP’lilerin sıkıntılarını ve kızgınlıklarını anlıyorum ancak Meclis’i boykot etme ve sokakları karıştırma tehdidine kesinlikle katılmıyorum... Güneydoğu halkı onları bir misyon için seçti.

Siyasi haklarını almaları ve sorunu çözmeleri için Meclis’e yolladı. Savaşıp gösteri yapmaları için değil. Meclis’e girmedikleri takdirde, geriye kalan seçenek sadece kavga ve dövüş. Bu seçenekle de hiçbir yere varamayacaklarını kendileri dahi biliyor. Hayır, BDP Meclis’e girmeli ve sokakları da karıştırmamalı. Abdullah Öcalan’dan başkası da, BDP’deki tepkileri yatıştıramaz. Bu konuda sağduyulu yolu onlara göstermeli.

KİTAP KÖŞESİ

Atatürk ve Can Yoldaşı Nuri Conker’

Gazeteci Yaşar Gürsoy’un Atatürk ve çocukluktan beri yanından hiç ayrılmayan Nuri Conker’i anlatan kitabı beni çok heyecanlandırdı. “Atatürk ve Can Yoldaşı Nuri Conker” isimli kitap Alfa Yayınları’ndan çıktı. Kitap Selanik yıllarından beri Kemal Atatürk ile Nuri Conker’in dostluklarını anlatıyor. Cumhuriyetin kuruluş döneminde “Çankaya’nın Silahşoru” olarak anılan Conker’in Atatürk ile hem Latife Hanım’ın hem de İsmet İnönü’nün arasını bozduğu söylenegelmiştir. Bu yoldaşlığı gerçek belgeler ve anılar ile okuyacaksınız. (www.alfakitap.com)

‘Adı Konmamış Darbe 93’

Muhsin Öztürk’ün son kitabı “Adı Konmamış Darbe 93” Zaman Kitap’tan çıktı. Öztürk, Türkiye’nin yakın tarihinde çok önemli ve bir o kadar da karanlık olayları içinde barındıran 1993 yılını anlatıyor. Uğur Mumcu suikastı, Turgut Özal’ın, Eşref Bitlis’in ölümü, 33 er olayı, Madımak katliamı ve Başbağlar... Bu olayların hepsi kısacık bir zaman diliminde gerçekleşti. Ve biz o zamanlar bunların ardı ardına nasıl gerçekleştiğini netliği ile göremiyorduk. ‘Adı Konmamış Darbe 93’te derin devletin bu olaylarda ne kadar rolü vardır sorusu dönemin önemli aktörleri ile beraber yorumlanıyor. (www.zamankitap.com)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder