Siyaset Burhan Kuzu'dan anayasa yorumu:
Paylaş
Burhan Kuzu'dan anayasa yorumu:

AK Partili Anayasa Komisyonu Başkanı: 61 bol geldi oynadık, 82 dar geldi kıpırdayamaz olduk

Çorum'da, ‘Değişen Türkiye’de Yeni Anayasa Tartışmaları’ konulu bir konferans veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, “Bu anayasa artık Türkiye’ye dar geldi. 61 bol geldi, oynamaya başladık. Şimdi 82 dar geldi kıpırdayamaz olduk. Yeni anayasa ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Burhan Kuzu, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması konusunda ise “Şu anda böyle bir çalışmamız yok ama çok acele olacak bir konu da değil. Ama Avrupa’da çok yaygın olan sistem de bu. Bunu getirmemiz gerekiyor” dedi.

Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen, ‘Değişen Türkiye’de Yeni Anayasa Tartışmaları’ konulu konferans dün gece gerçekleştirildi. Devlet Tiyatro Salonu’ndaki konferans için Emniyet Müdürlüğü tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Konferansı izlemek isteyenler, üzerleri tek tek aranarak salona alındı. Konferansa, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Belediye Başkanı AK Parti'li Muzaffer Külcü, Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay ve yaklaşık 400 davetli katıldı.

ESKİLER DAHA CESURMUŞ

Konferansa konuşmacı olarak katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, anayasa konusunun Türkiye’de yeni bir mesele olmadığını, yıllardan beri tartışıldığını söyledi. Cumhuriyet dönemindeki siyasetçilerin şimdiki milletvekillerden daha cesur olduğunu kaydeden Burhan Kuzu, “O dönemdeki Meclis'te yapılan konuşmalar inanın bugünkü vekillerden çok daha cesur, çok daha net ve çok daha mert yapılmış. Çok ilginçtir. Diyelim ki, Meclis'te Atatürk’ün konuşmalarına karşı çıkanlar, onu kalkıp düzeltenler, öyle olmadığını söyleyenler; enteresan bir şeydir. Bugün bunları liderlere bile karşı söylerken dikkatli olmamız lazım” dedi.

'BİR TERZİYE İHTİYAÇ VAR'

Konuşmasında anayasa tartışmalarına da değinen Burhan Kuzu, yeni anayasa için çalışmaların sürdüğünü ve metinler hazırlandığını belirtti. Yürürlükteki Anayasa'nın Türkiye’ye artık dar geldiğini kaydeden Burhan Kuzu, şunları söyledi:

“61 bol geldi, oynamaya başladık. Şimdi 82 dar geldi kıpırdayamaz olduk. Bu memleketin boyunu posunu bilen bir terziye ihtiyaç var. Neye ihtiyaç olduğunu iyi bilen bir elbise dikmek gerekiyor. Bu anayasa yapım sürecini ona göre dizayn etmek gerekiyor. Anayasa yapmak için bir defa ortamın tenasüp (uygun) olması lazım. Cumhuriyet tarihimizin yüzde 60’ı olağanüstü halle geçmiş. Biz olağanüstü ortam olmasın sükunet olsun dersek, çok bekleriz. Zaten tam bir huzura kavuşsa, ya peşmergeler başına çıkıyor, bir şey geliyor, yani senden gelmese başka bir yerden getiriyorlar. Son günlerde gündem her gün değişiyor. Televizyonlarda hep bir son dakika var. Bu tabii ki bir kaygan model, kaygan bir sistem olduğunu gösteriyor.”

‘YARGIYA MÜDAHALEYİ ZERRE KADAR DÜŞÜNMEYİZ’

Burhan Kuzu, yargıdaki krizle ilgili yaptığı konuşmada ise dünyada Anayasa Mahkemesi olan ülkelerde üyelerin en az yarısının meclis tarafından seçildiğini, bazı yerlerde tamamının seçildiğini ifade etti. İktidarın yargıya müdahale gibi bir düşüncesinin olmadığını kaydeden Burhan Kuzu, şöyle konuştu:

“Siz Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ı, Yargıtay modeli düşünürseniz, alt mahkemeler gibi düşünürseniz, yargıçlar hükümete döner. Türkiye bugün bu sıkıntıyı çekiyor. Hakimler hükümeti, yargıçlar devleti hedef alıyor. Sorumluluk yok. Sorumluluk bana ait ama iktidar tamamen kendisine ait. Bunların evvela giderilmesi lazım. İşin bamteli burası. Her kurumun kendi yeri var. Yargıya müdahaleyi zerre kadar düşünmeyiz. Yargıya değil müdahale etmek, benim kaygım yargı bizim düşündüğümüz kadar kendisini düşünmüyor. Siyasallaşmış bir yargı memlekete fayda vermez. Bizim hatamız varsa muhalefet gündeme getiriyor konuşuyoruz. ‘Bize müdahale ettiniz’ diyen yargı, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanı’nın brifingine otobüsler dolusu gidiyorlardı. Bir otobüs yetmedi, ikinciyi kaldırdılar. Onda yüksünmeyen yargı ufacık bir beyanat verdiğin zaman kıyamet koparıyor Türkiye’de. O zaman başka bir şey var. Yargıyı korumak herkesin görevi. Yargı en az bizim kadar kendisini korumalı. Anayasa mı değişmesi gerekiyor, ne gerekiyorsa onu yaparız.”

GENELKURMAY, MİLLİ SAVUNMA'YA BAĞLANABİLİR’

Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabileceğini söyleyen Burhan Kuzu, “Şu anda böyle bir çalışmamız yok ama çok acele olacak bir konu da değil. Ama Avrupa’da çok yaygın olan sistem de bu. Bunu getirmemiz gerekiyor” dedi.

Konferansın son bölümünde, “Yeni Anayasa’da idam cezası düşünülebilir mi?” sorusuna ise Burhan Kuzu, “İdam cezası, bizden önceki dönemde kaldırıldı. Zaten 1984 yılından beri de uygulanmıyordu. Şu an dünyada uygulanan yerler var ama Avrupa’da idam cezası yok. Zaten AB’ye girişte idam yok. Türkiye olarak bu konuda protokolleri imzaladık. Geri dönüş yok” diye konuştu.

Konferasın sonunda Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Burhan Kuzu’ya plaket ve çiçek takdim etti.

Haberin Devamı

Kemal KARADAĞ/ÇORUM, (DHA)