Dünya Burun farkıyla Obama!

Burun farkıyla Obama!

Paylaş
Burun farkıyla Obama!

Amerika bugün sandıkta başkanını belirliyor. Kararsız seçmenin hakim olduğu 8 eyalet kazananı belirleyecek. Anketlere göre bu eyaletlerin çoğunda Obama az da olsa Romney'nin önünde gözüküyor

Amerika bugün 45’inci başkanını seçecek. Adaylar seçim kampanyalarını dün tamamladı. Başkan Obama sonuçları Chicago’da Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Romney ise Bostan’da takip edecek. Başkanı belirleyecek 538 delegeden 270’ini elde eden ipi göğüsleyecek.

Haberin Devamı

Son tahminlere Obama 243 Romney ise 206 delegeyi garantiledi. 270’e ulaşmak için Obama’nın 27, Romney’in ise 64 delegeye ihtiyacı var.

8 EYALET BELİRLEYECEK

Bu oylar 89 delegeye sahip kararsız eyaletlerden gelecek. Bu eyaletlerin delege oranları ise şöyle: “Florida 29, Ohio 18, Virginia 13, Wisconsin 10, Colorado 9, Iowa 6, New Hampshire 4.” Obama’nın sandıkları ilk açılan eyaletlerden olan Florida, Ohio ve Virginia’dan herhangi ikisini alması halinde daha ülke genelinde oy sayımı devam ederken seçim sonuçları belli olacak.

27 MİLYON OY KULLANDI

Aksi durumda yarış son dakikaya kadar uzayacak. 27 milyon seçmen seçimi beklemeden erken oy kullandı. Erken oy kullanan seçmenin Obama’yı desteklenmesi bekleniyor. En kritik eyalet olarak görülen Ohio’da Obama’nın yüzde 44’e karşı yüzde 48’lik üstünlüğü bulunuyor. 18 delegeye sahip Ohio, hiçbir Cumhuriyetçi adayın burayı kazanamadan başkanlığı elde edememiş olmasıyla önemli.

Haberin Devamı

REKOR HARCAMA

Anketlere göre diğer kritik eyaletlerde de Obama az farkla da olsa Romney’in önünde. Ankete katılanların yüzde 57’si seçimi Obama’nın kazanacağı tahmininde bulunurken sadece yüzde 36’sı Romney’in ipi göğüsleyebileceğine inanıyor.

6 milyar doların harcandığı kampanya ülke tarihi için bir rekor. Anketlere bakılırsa Obama geçen sefer rahatlıkla kazandığı seçimi zorlanarak olsa da kazanacak gibi gözüküyor.

BİR GARİP SEÇİM SİSTEMİ

Amerika’da uygulanan başkanlık seçiminde halk, doğrudan başkanı seçmiyor, başkanı belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturacak delegeler için oy kullanıyor. Her eyalete, nüfusunun büyüklüğüne göre delege sayısı ayrılmış durumda. Toplam 538 delege bulunuyor.

Örneğin en büyük eyalet California’nın 55, ondan sonra gelen Teksas’ın 34 delegesi var. 538 delegeden 270’inin oyunu alan aday başkan seçiliyor. Ülkedeki oyların çoğunluğunun elde edilmesi, başkan seçilmeye yetmiyor. Örneğin 2000’de dönemin Demokrat adayı Al Gore, ülke çapında daha fazla oy almasına karşın, delege yarışında Cumhuriyetçi George Bush’un gerisinde kalarak başkan seçilememişti.

Haberin Devamı

KADINLAR VE KENTLİLER OBAMA'YI DESTEKLİYOR

Kadınların yüzde 53’ü Obama’ya oy vermeyi planladıklarını belirtirken, erkeklerde ise bu oran sadece yüzde 44. Obama, 2008 seçimlerinde büyük destek gördüğü genç seçmenlerden bu sefer aynı oranda desteğe sahip değil. Ancak bir önceki seçimlerde 8 puanla kaybettiği yaşlı seçmenlerin desteğinde bu sefer Romney ile eşit görünüyor.

Obama’nın kuzeydoğu, ortabatı ve kentlerde daha fazla destek alıyor. Obama’nın bir başkanda bulunması gereken kişisel niteliklere sahip olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 56 iken, Romney için de yüzde 55’lik kesim aynısını söyledi.

ZENGİNLERİN ADAYI ROMNEY

Yapılan anketlere göre; yılda 50 bin doların üzerinde kazananların yüzde 52’si milyoner Romney’i desteklerken Başkan Obama yüzde 47 desteğe sahip. Romney’nin ise güney, batı ve banliyöler ile kırsal bölgelerde önde olduğu görülüyor. Ayrıca, Romney’nin beyaz seçmenler arasında Obama’ya göre yüzde 40’a karşı yüzde 57’lik üstünlüğü bulunuyor.

POSTA