Ekonomi Bütçe açığı 11.3 milyar lira

Bütçe açığı 11.3 milyar lira

Paylaş
Bütçe açığı 11.3 milyar lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 Ocak-Mart döneminde bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre % 41 azalarak 11.3 milyar lira olduğunu söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıkta düzenlenen "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2010 Yılı İlk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısında konuştu.

Bakan Şimşek, makro ekonomik gelişmeler hakkında bilgi verirken, 2010 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. 2010 yılı Ocak-Mart döneminde bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 oranında azalarak 11.3 milyar lira olduğunu açıklayan Şimşek, 2009 yılı Ocak-Mart döneminde yaklaşık 1 milyar lira faiz dışı açık verilmişken, 2010 yılı aynı döneminde 3.7 milyar lira faiz dışı fazla verildiğini söyledi.

Şimşek, yine 2010 yılı Ocak-Mart döneminde bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 civarında artarak yaklaşık 57 milyar lira olurken, bütçe giderlerinin ise yüzde 3 artarak 68.4 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

İŞSİZLİK SORUNU

İşsizlik konusuna da değinen Bakan Şimşek, Türkiye'deki işsizlik oranının Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yarım puan azalarak yüzde 13,5'a indiğine dikkat çekerken, istihdamın ülkede ki ekonomik toparlanmayı geriden takip ettiğini söyledi.

Şimşek, "Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de işsizlik oranlarındaki iyileşme beklendiği kadar hızlı olmayacaktır. İşsizlik ciddi bir sorun olarak bir süre daha karşımızda durmaya devam edecektir. Toparlanmayla birlikte işsizlik de azalacaktır" dedi.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇACAK”

Anayasa değişikliğinin ekonomiye olumsuz etki yapıp yapmayacağı konusunda ki soruyu yanıtlayan Mehmet Şimşek şöyle konuştu: “Uzun vadede bu yapılan anayasa değişikliğinin Türkiye’nin önünü açacağına inanıyorum.

Çünkü ne yapıyoruz? Temel hak ve özgürlükleri, iyileştiriyoruz. Türkiye’nin demokratik standartlarının yükseltilmesi için de bir çaba söz konusu tabii ki bu düzenlemelerle birlikte, çok daha temel makro ekonomik değerler anlamında bazı yapısal reformların gerçekleştirilmesi olası hale geliyor.

‘Kamu personel rejimi reformu’ bence Türkiye’nin önünü açar, bu tür düzenlemeler önümüzdeki dönemde daha rahat bir şekilde yapılabilir diye ümit ediyorum.”

2

Haberin Devamı