Ekonomi Bütçeye 1 milyarlık yük

Bütçeye 1 milyarlık yük

Paylaş
Bütçeye 1 milyarlık yük

Başbakanlık'ta hazırlanan yasa tasarısı ile kamudaki uzman kadrosunun 16 binden 20 bine çıkarılması ve maaşların birbirine eşitlenmesi gündemde

9 bakanlık uzman alacak

Başbakanlık’ta hazırlanan tasarı ile adalet, milli savunma, içişleri, dışişleri, milli eğitim, bayındırlık, tarım, enerji ve sağlık bakanlıklarına uzmanlık kadrosu verilecek.

Ayrıca tüm uzman maaşları birbirine eşitlenecek. Düzenleme ile 16 bin olan uzman kadrosu, 20 bine çıkacak. Yeni alınacak 4 bin uzman kadrosuna yılda ödenecek 150 milyon lira ile birlikte uzmanlara maaş eşitliği için ödenecek fark, yaklaşık 500 milyon lira olacak.

Yönetici maaşları artacak

Söz konusu tasarının yasalaşmasıyla birlikte kurumlarda başuzmanların amiri konumunda olan müdür ve üstündeki 35 bin yönetici, başuzmanlardan daha düşük maaş alıyor olacak.

Bunun düzeltilmesi ise kamuya pahalıya patlayacak. Her amire ortalama 1000’er lira zam yapılması durumunda, yıllık 420 milyon lira fazladan ödenmiş olacak. Bu durum, uzman maaşları ile birleştiğinde, yasanın kamuya yıllık maliyeti 1 milyar lirayı bulacak.

Yasa eşitsizlik yaratacak

Tasarı ‘eşitliği’ hedeflerken, Meclis’te, Başbakanlık gibi kurumlarda, yeni yasayla işe başlayacak uzmanlar ile eski uzmanlar arasında maaş farkı oluşacak.

Meclis’te eski uzman 4500 lira almaya devam ederken, yeni uzmanın maaşı 3 bin lirada kalacak. Aynı unvana sahip ve aynı işi yapan kişilerin farklı maaş alması, mahkemelerde dava konusu olabilecek. Başbakanlık’ta hazırlanan tasarıyla uzman yardımcılığının süresi de üç yıldan beş yıla çıkarılacak.

Tercih edenler azalacak

25 yaşında uzman yardımcısı olarak başlayan bir kişi beş yıl sonra uzmanlığa geçememesi durumunda 30 yaşını doldurmuş olacağından, başka bir yerde başlama şansı da azalacak.

10 yıllık hizmeti olan müfettişler, sınav şartı aranmadan doğrudan başmüfettiş olurken, başuzman olabilmek için 10 yıllık hizmetin yanında sınav şartı gelecek ve yüzde 25 kota uygulanacak. Bu durum başarılı gençler arasında uzmanlığın tercih edilmesini azaltacak.

2

Haberin Devamı