Gündem Bütün illerin şehiriçi ulaşımında tek kart dönemi başlıyor

Bütün illerin şehiriçi ulaşımında tek kart dönemi başlıyor

Paylaş
Bütün illerin şehiriçi ulaşımında tek kart dönemi başlıyor

Ulaştırma Bakanlığı, başka şehre gidildiğinde geçerliliği olmayan ödeme sistemlerinin tek kartta toplanabilmesi için çalışmalara başladı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, birçok ilde kullanılan fakat başka illerde geçerliliği olmayan şehir içi kartlarda düzenleme yapacak. İller arasındaki gidiş gelişlerde ulaşımı kolaylaştırması planlanan sistemin öncelikle pilot illerde uygulanacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

DOLMUŞ VE MİNİBÜSLERDE DAHİL EDİLECEK

Zaman'ın haberine göre, Ulaştırma Bakanlığı, başka şehre gidildiğinde geçerliliği olmayan ödeme sistemlerinin tek kartta toplanabilmesi için çalışmalara başladı. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle bütün şehirlerin ulaşımında aynı ödeme sistemi kullanılabilecek. Dolmuş ve minibüslerin de yeni sisteme dahil edilmesi hedefleniyor. Pilot uygulama, Ankara ile Eskişehir veya Konya'da gerçekleştirilecek.

E-ÖDEME SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILACAK

İstanbul'da yaşayıp İETT'den aldığı Akbil'le birçok ulaşım aracını kullanabilen vatandaşlar, başka bir ile gittiğinde Akbil benzeri geçiş sistemleriyle şehir içi seyahatlerini gerçekleştiremiyordu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sorunun tüm Türkiye genelinde çözümü için harekete geçti. Hazırlıklar Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi 2013-20123 ve Eylem Planı'na da yansıdı. Planda "Bir başka hedefimiz ulaşımda e-ödeme sistemlerini yaygınlaştırmaktır. Ulusal tek ödeme sisteminin geliştirilmesi, mahsuplaşma merkezinin kurulması ve ilerleyen etaplarda banliyö, hafif raylı sistemler, vapur, dolmuş, minibüs gibi toplu taşıma araçlarının da AUS dâhilinde teknoloji desteğiyle dönüştürülmesi şeklindeki eylemlerimiz bu hedefe ulaşmamızı sağlayacaktır." ifadeleriyle konuya ilişkin hedefler anlatıldı.

Haberin Devamı

UYGULAMA PİLOT İLLERDE BAŞLKAYACAK

Öte yandan Bakanlık'ın bazı yetkililerinden alınan bilgilere göre uygulama ilk olarak seçilmesi planlanan iki pilot ilde hayata geçirilecek. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte bakanlığa bağlı demiryolları gibi bazı ulaşım kanallarında da ödeme yapılabilecek. Seçilen iki ilden birinin büyük ölçekli il statüsünde olması bekleniyor .

İSTANBUL PİLOT BÖLGE SEÇİLMEYECEK

Bu ilin yeni sistemin ihalesini yapan Ankara olması yüksek ihtimal içerisinde görülürken, İstanbul'un pilot il olmayacağı ifade ediliyor. Orta ölçekli illerin ise Ankara'yla gidiş-gelişleri yoğun olan Konya ve Eskişehir olması üzerinde duruluyor. İller arasında gidiş gelişlerde ulaşımı kolaylaştırması planlanan sistemin dünyada başta İngiltere olmak üzere bazı ülkelerde hâlihazırda kullanıldığı da biliniyor.

Haberin Devamı