Hakan Çelik Büyük bir hayal gerçeğe dönüştü
HABERİ PAYLAŞ

Büyük bir hayal gerçeğe dönüştü

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deydik. “Asrın projesi” olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin açılış törenine katıldım. Özel olarak hazırlanan trenleri ve bütün töreni çocuksu bir mutluluk ve heyecanla izledim.

Uçak, otomobil ve tren gibi ulaşım aracına ne kadar büyük ilgi duyduğumu okurlarım ve izleyicilerim iyi bilir. POSTA’daki yazılarım ve CNN Türk’teki programlarımda bu alanlardaki gelişmelere geniş yer veriyorum. Bu sene radyoculukta 25 yılı geride bıraktım. TRT Radyo 3’teki programımın adı da “Tren Yolculuğu”.

Tren tutkum 1980’lerin sonunda Avrupa’da çıktığım Inter Rail yolculuğuyla başlamıştı. TCDD tarafından satılan uluslararası demiryolu kartı gençlere cüzi bir ücretle sınırsız seyahat imkânı veriyordu.

Avrupa’nın onlarca ülkesini bu sayede ziyaret ettim. Trenlerin insani etkileşimde, ekonomide ve kültürde ne kadar önemli olduğunu en iyi bilen insanlardanım.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de Cumhuriyet tarihimizde Atatürk’ten sonra demiryollarının gelişimine en fazla konsantre olan lider oldu. Nitekim Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde ülkenin dört bir yanına Yüksek Hızlı Trenlerin (YHT) kurulması için büyük bir seferberlik başlatıldı. Bugün İstanbul- Ankara-Konya-Eskişehir YHT ile bağlı. Yakında bu hat Sivas’a ve diğer şehirlere de uzanacak.

Deniz geçiş projesi Marmaray ve üzerinde demiryolu hattı bulunan Yavuz Sultan Selim köprüsü dünyanın en kritik projeleri arasında gösteriliyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan önceki dönemlerde başlatılan projeleri hızla tamamlamak için ciddi gayret içinde.



Dün resmi ilk seferin yapıldığı Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesiyle Çin’den İngiltere’ye kadar kesintisiz bir ulaşım ağı sağlanıyor. Normal şartlarda 50-60 gün süren yolculuk süresi bu hat sayesinde 12 güne kadar düşecek.

Sanılanın aksine projenin finansmanı için Çin’in bir desteği söz konusu değil. Gereken kredi ve mali kaynak, büyük oranda Türkiye ve Azerbaycan tarafından sağlandı.

Ben bu projenin çalışmaya başlamasıyla Kars ve civarındaki illerimizde önemli bir ekonomik hareketlilik olacağını, bunun da yeni istihdam alanları yaratacağını düşünüyorum.

Türkiye, doğalgaz ve petrolden sonra demiryolu-karayolu ağlarıyla da küresel istikrar açısından kritik bir öneme sahip oldu. İşte, Türkiye’nin jeostratejik gücü dediğimiz şey de bu. Bakü-Tiflis-Kars hattının yapımında emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder