Kültür - Sanat Büyük Katedral restore edilecek
Paylaş
Büyük Katedral restore edilecek

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve Selçuklu Sultanı Alparslan’ın 1064’te Ani’yi fethetmesiyle camiye çevrilip Anadolu’da ilk fetih namazının kılındığı Büyük Katedral, restore edilecek

UNESCO Dünya Miras Listesi yer alan ve Selçuklu Sultanı Alparslan’ın 1064’te dönemin Ani kentini fethinden sonra camiye çevrilip Anadolu’da ilk fetih namazının kılındığı Kars’taki tarihi Büyük Katedral aslına uygun olarak restore edilecek.

23 ESERDEN BAZILARI RESTORE EDİLECEK


"Dünya Kenti", "Medeniyetler Beşiği", "Binbir Kilise", "40 Kapılı Şehir" olarak da adlandırılan ve ilk yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı Ani’de ayakta kalan 23 eserden bazılarının bu yıl restore edilmesi için çalışma başlatıldı.

Tarihte Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani’deki restorasyon çalışmalarında, UNESCO Dünya Miras Listesi bulunan Büyük Katedral (Fetih Camisi) de restore edilecek.


İLK FETİH NAMAZINI BURADA KILDI


Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından M.S. 990 yılında temeli atılan ve Kral Sembat öldükten sonra eşi Kraliçe Katranide tarafından 1001 yılında tamamlanan katedral, Selçuklu sultanı Alparslan’ın 1064 yılında dönemin Ani kentini fethetmesinden sonra camiye çevrilip Anadolu’da ilk fetih ve cuma namazının kılınması açısından ayrı önem taşıyor.


YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR


Mimarlığını aynı yüzyılda Ayasofya’nın tamiratını yapan mimar Tridat’ın yaptığı, kemerli dar ve yüksek pencereler ile aydınlatılan, heykel oyuklarla süslenen kilise 3 giriş kapısıyla dikkati çekiyor. Kırmızı renkli tüf taşından inşa edilen, basamaklı bir zemin üzerine kurulan kubbesi, çan kulesi ve kuzey cephesindeki duvarın kısmı yıkılan katedral yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI DA YAPILACAK


Restorasyonu için teknik çalışmalar başlatılan katedralde restorasyonun yanı sıra güçlendire çalışması gerçekleştirilerek. Aslına sadık kalınarak restore edilecek tarihi yapı böylece gelecek nesillere aktarılacak. Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Örenyeri’nde, Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı