Ekonomi Büyük restleşme

Büyük restleşme

Paylaş
Büyük restleşme

Tekel işçileri ile hükümet anlaşamayınca ipler gerildi. Başbakan Erdoğan, işçilere 4/C'ye geçmeleri ve eve dönmeleri için ay sonuna kadar süre vererek, “Yoksa müdahale ederiz” dedi

BİR GÜN ERTELENDİ

Tekel işçilerinin 4/C (geçici işçi) statüsüne karşı direnişinin 50’nci gününde, hükümetle ipler iyice gerildi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Ya ay sonuna kadar eve dönün ya da müdahale ederiz’ şeklindeki resti sonrasında, işçi ve memur konfederasyonları bir araya gelerek, eylemleri büyütme kararı aldılar. Daha önce 4/C’ye karşı 3 Şubat’ta (bugün) Türkiye genelinde iş bırakma kararı bulunan sendikalar, bu eylemi bir gün ertemeyle gerçekleştirmeye karar verdiler.

>> 4 Şubat'ta eylem var

AÇLIK GREVİ BAŞLADI

KESK, Türkiye Kamu-Sen, DİSK, Memur-Sen ve Hak-İş’in aldığı ortak karara göre, işçi ve memurlar yarın saat 08:00 - 17:00 arasında iş bırakacaklar. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, eylemi bugün değil de yarın yapmalarının nedenini ‘hazırlık sürecine‘ bağlasa da kulislerde ‘hükümete süre verildi’ yorumları dolaştı. Bu arada Tekel işçilerinin temsilcisi Tek-Gıda İş, 200 işçi ile açlık grevine başlanacağını duyurdu. Bazı işçiler de bireysel olarak açlık grevine başladılar.

BU BİR İŞ BIRAKMA

Konuşmasında, yarınki eylemin ‘genel grev’ değil dokuz saatlik ‘iş bırakma’ eylemi olduğunu özellikle vurgulayan Mustafa Kumlu, şöyle devam etti: “Seka örneğinde işçilerin İzmit Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini görmüştük. Tekel için böyle çözümler bulunabilir. Ama hükümeti bir türlü 4/C’nin dışına kapsam olarak çıkartamadık. İş bırakma eylemini 5 Şubat’ta KESK binasında değerlendireceğiz. Biz hâlâ masa başında çözümden yanayız.”

>> Tekel işçilerine bir ay süre

SADECE 28 İMZA ATILDI

Bu arada dün itibarıyla 8 bin 364 Tekel işçisinin iş akdi feshedildi. İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatları da banka hesaplarına yatırıldı. Hükümet, Tekel işçilerine 4/C statüsünde çalışmak için ay sonuna kadar süre verdi. İşçilerden bu süre içinde gidip sözleşmeleri imzalamaları istendi. Ancak edinilen bilgiye göre, sadece 28 işçi 4/C sözleşmesini imzaladı. İşçilerin 200 kişiyle başlayacak açlık grevini kitleselleştirmeye hazırlandığı bildirildi.

2

Haberin Devamı