Ekonomi Büyük sevenlere!

Büyük sevenlere!

Paylaş
Büyük sevenlere!

Büyük sevenlere!

Mercedes markasını şık ve güçlü otomobilleriyle sıkça anıyoruz. Peki, bu marka büyük bir SUV üretirse nasıl mı olur? İşte bu sorunun karşılığı olarak Mercedes, ortaya GL serisi çıktı. Son derece devasa ve şık bir görünüme sahip olan otomobil bu günün test konuğu…



Tasarım

Haberin Devamı

Mercedes GL350 BlueTEC 4MATIC‘in tasarımına baktığımızda geniş ızgara grubu, büyük logo, mercekli farlar ve LED gündüz farları dikkat çekiyor. Gerek ızgara tasarımında gerekse tamponun altında kullanılan krom kaplamalar otomobile şıklık katmış. Ön bölümde LED gündüz farları ana far grubundan ayrı olarak tampona monte edilmiş. Buda ana far grubundaki egzotik tasarımın daha çok ön plana çıkmasını sağlamış. Kaput üzerinde yer alan keskin hatlar otomobile dinamizm ruhu katarken buradaki havalandırma ızgaraları şıklık temasını desteklemiş. Yan bölüme geldiğimizde ise çok kollu, 20 inç büyüklüğündeki jantlar dikkat çekiyor. Ön bölümde olduğu gibi yan bölümde de keskin çizgiler ön plana çıkıyor. Aracın yüksek yapısından dolayı yan bölümde binişleri kolaylaştırmak için basamağa yer verilmiş. Bu bölümde krom kaplama kullanılmış. Arka bölüme geldiğimizdeyse son derece sade bir tasarım bizleri karşılıyor. Burada stop grubu bagaj kapağı üzerine yayılarak bir bütünlük oluşturmuş. Cam üstü spoyler ile otomobilin sporcu ruhunu yansıtılırken krom detaylar ile bu bölümün de şıklık teması ön plana çıkartılmak istenmiş. Boyut disiplinine baktığımızda Mercedes GL350 BlueTEC 4MATIC; 5120 mm uzunluğa, 1934 mm genişliğe, 1850 mm yüksekliğe ve 3075 mm dingil mesafesine sahip. Bu değerler ile GL350, Toyota Land Cruiser’dan 170 mm daha uzun, 36 mm daha dar, 15 mm daha kısa ve 225 mm daha büyük dingil mesafesine sahip. Diğer bir rakibi olan yeni Range Rover’dan ise 121 mm daha uzun,139 mm daha dar, 15 mm daha yüksek, 155 mm daha büyük dingil mesafesine sahip.

Haberin Devamı

İç Mekân

Otomobilin içerisine geçtiğimizde bir o kadar bilindik ve bir o kadar da şık bir iç mekân bizleri karşılıyor. Malzeme kalitesi ve işçilik anlamında herhangi bir sıkıntı yer almıyor. 3 renk kullanılarak tasarlanmış ön konsol son derece göz alıcı. Gerek direksiyonda gerekse ön konsolun üst bölümünde deri detaylar kullanılmış. Yine burada kullanılan ahşap görünümlü detaylar ile içerinin şıklık teması yükseltilmiş. İç mekânda aslında tek olu GL350 size koltuğunuzu otomatik ayarlama imkânı sunuyor. Bu sayede kapı içine yerleştirilmiş tuşlar ile koltuğunuzu istediğiniz pozisyonda ayarlayabiliyorsunuz. Sürücü tarafındaki veya kumanda üzerinde yer alan tuş ile otomatik açılıp kapanabilen bagaj kapağı sayesinde bu alana paket yerleştirmek oldukça kolay. Tüm bunların yanı sıra 14 hoparlörlü Harman Kordon imzalı ses sistemi de keyfinize keyif katacak. Güvenlik donanımı olarak ise GL350, römork dengeleme sistemi, şerit takip yardımcısı, aktif kör nokta yardımcısı, çarpışma önleme yardımcısı ve belki de en ilginç gelen yan rüzgâr dengeleyicisine yer verilmiş. Bu donanımlar arasında en farklı olan yan rüzgâr dengeleyicinin çalışma prensibinden bahsedersek, sistem otomatik olarak yan rüzgârları süspansiyon, direksiyon ve ESP sistemi nezdinde değerlendirip rüzgârın estiği tarafa ya direksiyon müdahalesi ya da frenaj uyguluyor. Bu sistem 80 Km/s’nin üzerindeki hızlarda devreye giriyor.

Haberin Devamı

Motor

Mercedes GL350 BlueTEC 4MATIC’in kalbinde 3.0 litre dizel bir motor bulunuyor. Bu motor 3600 d/d’da 258 PS güç ve 1600 ila 2400 d/d’lar arasında 620 Nm tork değeri sağlıyor. Botor 7 ileri otomatik şanzıman ile kombine edilmiş. Araç 0-100 Km/s hızlanmasını 7,9 saniye gibi cüssesine göre muazzam bir sürede tamamlarken maksimum 220 Km/s hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketim değeri ise 7,7 litre olarak belirlenmiş. Bu motor Mercedes GL350 BlueTEC 4MATIC’e yeterli performansı sunuyor. 620 Nm tork değeri ile alt devirlerde canlı kalmayı başaran motor özellikle arazi kullanımlarında en büyük destekçiniz. Ortalama tüketim değerine baktığımızda 7.7 litrelik rakam biraz hayal gibi gelebilir ancak testimiz sırasında elde ettiğimiz 9 litrelik değer bu rakamın hayal olmadığını bize ispatlıyor. Ama özellikle arazi kullanımlarında iki haneli rakamlara ulaşmanız da mümkün.

Haberin Devamı

Konfor ve yol tutuşu

Mercedes GL350 BlueTEC 4MATIC’de havalı süspansiyonlara yer verilmiş. “Comfort” ve “Sport” seçeneklere sahip olan süspansiyon bu seçeneklere göre karakter değiştirebiliyor. “Sport” modda sertleşen süspansiyon “Comfort” modda size en konforlu sürüşü sağlıyor. Rüzgâr ve motor sesini maksimum seviyede engelleyen GL350 bu anlamda son derece başarılı. Ancak üst devirlerde motorun o tatlı hırıltılarını duymanız mümkün. Viraj dinamiklerine baktığımızda ise GL350 fazla zorlandığında ilk kaymayı önden başlatıyor. Ancak ESP sistemi sizi çizgide tutmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Yüksek yapı sebebiyle bu araçtan üstün bir viraj performansı beklenmemeli.

Haberin Devamı

Yorum-Alper GÜLER

Mercedes-Benz, GL350 modelinde şıklık çıtasını en üst seviyeye getirmiş. Gerek dış, gerekse iç tasarım anlamında otomobil kusursuz. GL350 daha çok hafif arazi kullanımları için planlanmış. Bu doğrultuda sadece size gövdesini yükseltme, off-road modu ve eğim iniş kontrol sistemini sunmuş. Ayarlı süspansiyon sistemi sayesinde arazi şartlarına göre en alçak, orta ve en yüksek olmak üzere 3 farklı seçenek sunmuş. Off-Road modunda ise motor çıkış gücü, şanzıman, ABS, ESP ve ETS sistemlerinin uyumu ile sürücüyü arazi şartlarında optimum seviyede destekleniyor. Eğim iniş kontrol sistemiyle de aracın yokuş aşağı inişlerinde aracın 4 lastiğine farklı fren gücü uygulayarak kontrollü bir şekilde inişini tamamlamasını sağlıyor. Performans konusunda da GL350 size muazzam bir güç sunuyor. Özellikle alt devirlerde 620 Nm torku çok iyi kullanan motor en büyük yardımcınız. Fiyat disiplinine baktığımızda test aracımız 400 bini biraz geçen bir fiyat etiketine sahip. Rakipleri Toyota Land Cruiser 450.000 TL ve Yeni Range Rover 500 bin üstünde fiyat etiketlerine sahip. Bu değerler ile GL350 avantajlı. Ancak rakipleriyle arasındaki farkı yaratan daha detaylı arazi modlarının olmayışı. Eğer benim için şıklık daha önemli, hafif arazide dolaşmak bana yeter derseniz Mercedes-Benz GL350 sizin için biçilmiş kaftan.

Teknik Özellikler
Motor: 3.0 CDI
Motor Hacmi: 2987 cc
Silindir Adedi: 6
Maksimum Güç: 258 PS 3600 d/d
Maksimum Tork: 620 Nm 1600-2400 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 7.9 sn
Maksimum Hız: 220 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 8,4 lt
Şehir Dışı: 7,2 lt
Karma: 7,7 lt
Test: 9 lt
CO2 Emisyonu 199 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 5120 mm
Genişlik: 1934 mm
Yükseklik: 1850 mm
Dingil Mesafesi: 3075 mm
Bagaj Hacmi: 680 lt
Boş Ağırlık: 2455 kg
Lastik Boyutu: 275/50 R20