Gündem Büyük Sinagog'da 46 yıl sonra ilk ibadet

Büyük Sinagog'da 46 yıl sonra ilk ibadet

Paylaş
Büyük Sinagog'da 46 yıl sonra ilk ibadet

Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Avrupa'nın 3., Türkiye'nin en büyük sinagogunda 46 yıl sonra ilk ibadet yapıldı

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in müze olacağını söyledikten sonra Musevi cemaati ile karşı karşıya kalıp sonra da özür dilediği Büyük Sinagog'da 46 yıl sonra ibadet edildi.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh'in de katıldığı ibadetteki duayı, Büyük Sinagog'da en son ibadeti yöneten David Azuz yaptırdı.

Azuz, 46 yıl aradan sonra yeniden Büyük Sinagog'da ibadete katılmanın heyecan verici olduğunu söyledi. Azuz sinagogun Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmesine ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a teşekkür etti.

Edirne Belediyesi, Avrupa'nın 3'üncü, Türkiye'nin ise en büyük sinagoguna giden yola, "Kadim komşularımız evinize hoş geldiniz" pankartı astı.

VALİ İLE CEMAAT KARŞI KARŞIYA GELMİŞTİ

Haberin Devamı



Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in, kentteki 107 yıllık Büyük Sinagog'un restorasyonuyla ilgili açıklama yaparken, Mescid-i Aksa'ya İsrail askerlerinin girmesini hatırlatıp bu sinagogun da artık müze olacağını söylemesi tartışmaya neden olmuştu. Vali daha sonra Musevi cemaatinden özür dilemişti.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç da Vali’nin "yanlış yaptığını ve hissi davrandığını" söyleyerek, "Sinagog'u restore ederken bugüne kadar ibadet yapılmış bir yerden ibadet yapma imkanını, fonksiyonunu almayı düşünmedik" demişti. Arınç herkesin inancına göre istediği yerde ibadetini yapacağını da eklemişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise, "İsrail hükümetinin politikaları nedeniyle bu ülkeyle hiçbir ilgisi olamayan Musevi vatandaşlarımızın itham edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumdur" demişti.

Haberin Devamı

AA