Yaşam Büyük tehlike! Kimyasal ilaçlama arı kolonilerini yok ediyor

Büyük tehlike! Kimyasal ilaçlama arı kolonilerini yok ediyor

Paylaş
Büyük tehlike! Kimyasal ilaçlama arı kolonilerini yok ediyor

Küresel iklim değişikliğinin ve tarımsal ilaçlamanın neden olduğu toplu arı ölümleri, tarımdaki sürdürülebilirliğin ve ekolojik dengenin devamı için ciddi bir tehdit oluşturuyor

Polen taşıyarak bitkileri dölleyen arılar hem doğanın dengesi hem de tarımın sürdürülebilirliği için çok önemli bir yere sahip. Ancak arılar son yıllarda kimyevi tarım ilaçları ve iklim değişikliği yüzünden toplu ölümlere maruz kalarak yok olma tehlikesi içinde.


'ACİL ÖNLEM ALINMAZSA MEYVE-SEBZE HASADI DA DÜŞER'


Doğal dengenin sağlıklı bir şekilde devam etmesinde arıların büyük önem taşıdığını vurgulayan Anavarza Genel Müdürü Can Sezen “Arıların ekosistemdeki yeri sadece bal üretimi değildir. En önemli yeri ekosistemde bitkiler üzerindeki polinasyonu sağlamasıdır. Tükettiğimiz yiyeceklerin neredeyse tamamı polen taşıyarak dölleniyor. Bu döllenmenin yaklaşık yüzde 70’i ise arılar sayesinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla bal arıları ölürse bunun hem ülkemiz hem de dünya için sonuçları kötü olacaktır. Geçen yıla göre arı ölümlerinde ciddi oranda bir artış gözlemliyoruz. Her yıl arı ölümleriyle ilgili arıcılardan bilgi alırdık ancak bu yıl toplu arı ölümleriyle karşı karşıyayız. Baharın gelmesi ile birlikte arıcılar faaliyetlerine başladı. Sezon başında acil önlem alınmazsa hem bal hem de meyve ve sebze hasadında düşüş yaşanacaktır” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ ARI VE BİTKİ TÜRLERİ TEHLİKEDE


Türkiye toplam bal üretimi ve arı kolonisi sayısı bakımından arıcılık yapan ülkeler arasında dünyada önemli bir yere sahip. Bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, doğal bitki örtüsü bakımından ise çok zengin. Ancak yanlış tarım uygulamaları ve tehlikeli zirai ilaç kullanımı nedeniyle gerçekleşen arı ölümleri hem Türkiye’deki endemik bitki çeşitliliğine hem de ülke ekonomisine zarar veriyor.



Bal arılarıyla ilgili en büyük zenginliğin Türkiye’de bulunduğunu belirten Can Sezen “Türkiye’de TÜİK verilerine göre yılda 105 bin ton bal üretilirken 8 milyona yakın kovan, 84 bin kayıtlı arıcı bulunuyor ve her yıl koloni sayısı artıyor. Ancak yaşanan artışın yanında bilinçsiz yapılan ilaçlamalar arı ölümlerini artırıyor. Şu an için arıcılığın karşısında duran en önemli tehdit, arıcılığın yapıldığı yerlerdeki çiftçimizin zirai ilaçlamasıdır. Çiftçiler ilaçlama yaparken arılarda etkisi olmayan ve onları zehirlemeyen tarım ilaçları kullanırsa veya arıcının bölgede olduğu dönemlerde bunu bilerek ilaçlama yapmazlarsa arı ölümlerinin önüne geçilebilir” dedi.

Haberin Devamı