Siyaset Büyükanıt gazeteci dinletmiş
Paylaş
Büyükanıt gazeteci dinletmiş

Genelkurmay Başkanlığı, gazeteci Utku Çakırözer'in akreditasyonunu yasadışı teknik takip ve fişleme bilgilerine dayanarak iptal etmiş

Genelkurmay Başkanlığı, akredite olacak gazetecileri belirlerken ya da akrediteleri iptal ederken kanunlara aykırı biçimde ‘teknik takip’ten yararlanmış. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı talebiyle hazırlanan, ‘Gizli’ ibareli, 11.04.2001 tarihli ve Yaşar Büyükanıt’a ait olduğu iddia edilen paraflı belgede; o dönemde Milliyet’te muhabirlik yapan Utku Çakırözer’in ‘kontrol altına alınması’ sonucu elde edilen bilgiler yer alıyor.

“Konu: Utku Çakırözer” adını taşıyan belgede Çakırözer’in Mart-Nisan 2001’de yaptığı 4 telefon görüşmesine yer verilmiş. Dönemin Genelkurmay II. Başkanı Org. Büyükanıt’a sunulduğu sanılan ‘Kişiye Özel’ ‘bilgi notu’nda Çakırözer’in Genelkurmay Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Albay Z.Ç.’yi aradığı belirtilmiş.

Belgede Çakırözer’in Yarbay G.Ö.’den Eskişehir’deki NATO üssünün kapatılmasıyla ilgili bilgi istediği yazılı. Radikal'de yer alan habere göre belgedeki bir notta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Binbaşı M.H’nin Çakırözer’i aradığı ve telesekreterine “Seninle bir konuda görüşmemiz lazım” dediği ifadesine yer verilmiş.

Belgedeki 4. not ise Çakırözer’in Sabah Yayıncılık A.Ş’den Necdet isimli şahısla telefon konuşmasıyla ilgili. Belgede ‘kontrol altına alınması’ istenen Çakırözer, halen Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi. Mustafa Balbay’ın tutuklanmasının ardından bu göreve gelen Çakırözer, haberin içeriğini duyunca “Şu an İstanbul’dayım. Hakkımdaki belgeyi görmek isterim” diyerek Radikal’e geldi.

Belgeyi görünce hafifçe tebessüm eden Çakırözer, “1999’dan sonra 3 yıl savunma muhabirliği yaptım. 2 kez akreditem iptal edildi, hiçbir açıklama yapılmadı. Belki de iptalin bir gerekçesi bu belge” dedi.

O dönem Deniz Kuvvetleri’nde görev yapan Yarbay M.H., 1 ay önce ‘Darbe planında Ankara bölgesi koordinatörü’ olduğu iddiasıyla Balyoz davası kapsamında tutuklandı.

Belgede bir diğer ilginç nokta Çakırözer’in diğer konuşmalarıyla ilgili detaylı bilgi verilirken Albay Z.Ç. ile ne konuştuğunun belirtilmemesi. Bunun nedeni şimdilik belirsiz. Konuyla ilgili görüş almak için Büyükanıt’a ulaşmaya çalıştık ancak kendisine ulaşamadık.

Haberin Devamı