Dünya Büyükelçimizi geri çektik, 3 askeri tatbikat iptal!

Büyükelçimizi geri çektik, 3 askeri tatbikat iptal!

Paylaş
Büyükelçimizi geri çektik, 3 askeri tatbikat iptal!

Büyükelçimizi geri çektik, 3 askeri tatbikat iptal!

İsrail'in gemilere yönelik saldırısıyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Türkiye Cumhuriyeti gelişmeleri yakından takip etmektedir ve uluslararası hukukun tüm imkanlarını kullanacaktır. Gazze halkına insani yardım taşıyan gemiler, uluslararası sularda saldırıya uğramıştır. İsrail'in bu saldırısını şiddetle lanetliyoruz. Herkesi şoke eden saldırı, İsrail'in pervasızlığını göstermektedir. Bu kanlı operasyon insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecektir.

Öncelikle, İsrail büyükelçimiz geri çağrılmıştır. İsrail ile ortaklaşa yapılması planlanan 3 askeri tatbikat iptal edilmiştir. Genç milli takımlarımız arasında yapılacak 2 milli maç da iptal edilmiş, İsrail'de bulunan U-18 genç milli takımımız Türkiye'ye çağrılmıştır.

Ayrıca Türkiye, İslam Konferansı Örgütü, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve tüm uluslararası kuruluşları göreve çağırmıştır.

Haberin Devamı

Bölgeye askeri bir gemi gönderme düşüncemiz şu anda yoktur. Öncelikle uluslararası hukukla ilgili tüm girişimler yapılacaktır.

Öte yandan Arınç, bir soru üzerine Şili'de bulunan Başbakan Erdoğan'ın gelişmeleri yakından takip ettiğini, programını yarıda keserek Türkiye'ye döneceğini açıkladı.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırıyor

YUNANİSTAN'DAN DA SERT TEPKİ

İsrail'in yardım gemilerine saldırması sonucu 1 vatandaşı yaralanan Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu deniz tatbikatını sona erdirdi.

İspanya ve İsveç de Kudüs'teki büyükelçilerini çekme kararı alırken, Avrupa Birliği saldırıyı kınadı, soruşturma açılmasını istedi.

AB Büyükelçileri de İsrail baskınını görüşmek üzere acil toplanıyor.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Katliamı kınıyoruz, 3 gün yas ilan ediyoruz" açıklamasını yaptı. Hamas ise Filistin yönetimine "görüşmeleri durdurun" çağrısı yaptı.

ATİNA AÇIKLAMA BEKLİYOR

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan’ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi. Gemilerdeki Yunan vatandaşlarının güvenliği hakkında bilgi istendiği, vatandaşların güvenlikleri için tüm önlemlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığının tüm gelişmeleri yakından takip ettiği ve bütün gerekli girişimlerde bulunacağı bildirildi.

TATBİKAT 3 HAZİRAN'DA BİTECEKTİ

İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı. Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen "Minoas 2010" adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu. Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

YARALININ DURUMU AĞIR

Yunan medyası, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısında ilk belirlemelere göre bir Yunanlının da ağır yaralandığını duyurdu. Gazze’ye yardım organizasyonunun üyelerinden gelen bilgilere göre, kimliği açıklanmayan Yunan vatandaşının durumunun ciddi olduğu kaydedilen haberlerde, yaralıların sayısının 60 olduğu da belirtildi.

YUNANLAR PROTESTO EDECEK

Öte yandan, İsrail’in Atina Büyükelçiği önünde bu akşam protesto gösteri düzenleneceği, polisin elçilik binası ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı açıklandı. Bu arada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, İsrail makamlarının şu ana kadar resmi bir açıklamada bulunmadıklarını söyledi. İsrail’in Atina Büyükelçisi’nin ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı açıklandı.

Haberin Devamı