Prof. Dr. Derin Kösebay Büyüme yoksa tedavi gerekmez
HABERİ PAYLAŞ

Büyüme yoksa tedavi gerekmez

Myom her 4 kadından birinde görülüyor. Şikayete neden olmayan ve büyümeyen bir myomun tedavisi gerekmez. Zaten çoğunlukla menopozdan sonra küçülür. Ancak küçülmeyen aksine büyümeye devam eden myom mutlaka tedavi edilmelidir

[[HAFTAYA]]

Myom kanserleşir mi?

40 yaşında, evli ve 2 çocuklu bir kadınım. Uzun zamandır doktora gitmiyordum. Geçen ay kanamalarımın artması üzerine gittiğim doktor bende myom olduğunu ve ameliyatla alınması gerektiğini söyledi. Myom nedir? Ameliyat olmam şart mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, myom rahmin adelesinden orijin alan selim tabiatlı bir urdur. Kanserleşmesi veya kötü huylu değişimi vardır ama çok nadirdir. Kadınlarda çok sık görülür. Myomların tedavisi gerektiği zaman (gebelik düşünen vakaların bir kısmında) veya şikayete neden olduğu zaman (aşırı kanamalar, karında ağrı, idrar şikayetleri ve büyük tuvalette sorunlar olması durumunda) kısa sürede büyüklük ve şekil değişikliği görüldüğünde tedavisi gerekir. Myomların tedavisi cerrahidir. Gençlerde sadece myomu alarak, ileri yaşlarda ise çoğu kere myomla beraber rahmi de alarak tedavi edilir. Myomun ilaçla tedavisi suni menopoz yaratılarak yapılır ve bu tedaviyle myomlar kısmen küçültülür. Fakat tedavi kesiminde myomlar tekrar eski büyüklüğüne ulaşır. Şikayete neden olmayan ve kısa sürede aşırı hızla büyümeyen bir myomun tedavisi çoğu kere gerekmez. Kanserleşir diye bir korkuya gerek yoktur. Doktor kontrolleri mutlaka devam etmelidir.

Haberin Devamı

Adet bitince yine çıkıyor

Eşimden genital herpes kapmışım. İlişkiye girmekten korkuyorum. Tekrar oluşmaması için kesin bir tedavisi var mı? Çünkü bazen adet bittikten sonra yeniden oluşuyor.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, genital herpes virütik bir hastalık ve temasla geçer. Ayrıca vücut direncinin azaldığı dönemlerde (hastalıklarda, aşırı yorgunluklar ve adet zamanlarında) tekrar ortaya çıkabilir. Herpes kesin tanısı konmuş ise antiviral (virüsler için özel) ilaçlarla veya vücut direncini artıran ilaçlarla tedavi edilebiliyor.

Yara nasıl iyileşecek?

43 yaşındayım. Rahim ağzında yara var ve 6-7 aydır ilaçla tedavi olmaya çalışıyorum. Çok iyi sonuç aldığım söylenemez. Smear sonuçlarım iyi çıkmıştı ama şikayetlerim devam ediyor. Smear testini tekrarlatmayı düşünüyorum. Kesin çözüm için bana ne tavsiye edebilirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim ağzında smear’le tespit edilecek bir bozukluk yoksa korkulacak bir şey de yok demektir. Rahim ağzındaki yara ilaçla düzelmediğine göre herhalde doktorunuz başka bir tedavi uygulayacaktır. Koterizasyon veya leep gibi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder