Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Büyümeyi durdurabilir
HABERİ PAYLAŞ

Büyümeyi durdurabilir

Haberin Devamı

Ergenlik çağında ortaya çıkan ileri derecedeki varikosel testisin büyümesini durdurabilir. Zamanında yapılan başarılı bir mikrocerrahi ameliyatı sonrası yumurtanın tekrar büyümesi hızlanır ve normal boyuta ulaşır...

SORU: Testisi küçültür mü?

Sağ ve sol taraftaki ileri derecedeki varikosel testislerde küçülmeye sebep olur mu?

CEVAP

Varikosel ergenlik yaşlarında başlayan genellikle zamanla ilerleyen, kendiliğinden geçme veya ilaçla düzelme ihtimali olmayan, testislerin damarlarındaki varisleşmeye verilen tıbbi terimdir. Varikoselin erkekte sperm üretimini etkileyerek kısırlık yapması sık görülen bir durum olup mikrocerrahi teknik ile başarılı ameliyat yüzde 80’den fazla hastada olumlu netice verir, başarısız ameliyatlar da mikrocerrahi özel operasyon ile düzeltilebilir.

Zamanında yapılmalı Varikosel derecesinin yüksek olduğu kişilerde varikoselin etkisi ile testisin yumuşadığı ve küçüldüğü bir gerçektir. Ayrıca ergenlikteki ileri derece varikosel vakalarında testisin büyümesi durur, vaktinde yapılan başarılı mikrocerrahi sonrası tekrar büyümesi hızlanıp normal boyutlara ulaşabilir. Mutlaka androloji ile ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: Hidrosel beni nasıl etkiler?

16 yaşındayım. 1 yıl önce testisimdeki şişlik için doktora gittim ve hidrosel teşhisi koydu. Bu sıvının testise zararı nedir?

CEVAP

Hidrosel yumurtayı saran 2 katlı zarın arasında olan sıvının normal miktarından fazla olmasıdır. Belirlenemeyen bir nedene bağlı gelişebileceği gibi bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar önemli sorunların da belirtisi olabilir. Eğer ciddi bir durum yok ise ve hidrosel fazla veya gergin değil ise, sperm değerleri de normal sınırlar içinde ise çocuk sahibi olma çağındaki insanlarda ameliyat için aceleci olmamak gereklidir.

Hidrosel ısı artışı ve dolaşım bozukluğu yaparak yumurtadaki sperm üretimini bozup kısırlık yapabilir ama ameliyatı sonrası oluşan durumda da sperm kanallarının etkilenmesi mümkündür. Ayrıca varikosel ameliyatlarında lenf kanallarının bağlanması komplikasyon olarak hidrosel oluşturur ve kısırlığı engellemek için yapılan ameliyat amacına ters sonuçlar da verebilir.

SORU: Cinsel organım eğik

Cinsel organım yukarıya doğru eğik duruyor. Acaba ilişkiye girince sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Birçok insanın penisinde hafif bir eğrilik görülmektedir, bu fizyolojik bir durumdur. Bu eğrilik cinsel ilişkiye engel değilse, ağrı yapmıyorsa ve zaman ile artmıyorsa hiçbir tedavi gerektirmez. Bu dediklerimin mevcut olması halinde ve sadece çok gerekli olan vakalarda ameliyat yaparak eğriliği düzeltiyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder