Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Büyümeyi durdurmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Büyümeyi durdurmuyor

Prostat büyümesi için hasta muayene edilir, gerekli bazı testler yapılarak teşhis konulur. Sonra tedaviye geçilir. Erkeğe ilaç verilir, ama bu prostatın büyümesini durdurmaz. İlaçlar yeterli olmuyorsa cerrahi müdahale gündeme gelir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Kasıklarım ağrıyor

Mastürbasyon yaptıktan sonra kasıklarım ağrıyor. Bunun sebebi nedir, büyüdüğümde sorun yaratır mı? 2-3 defa arka arkaya yapınca çok ağrıyor. Lütfen cevap gönderir misiniz?

CEVAP Günde bir defadan fazla mastürbasyon sizi beden ve ruh olarak yorar, hiç gerek yok. Kasık ağrılarınız zararsız da olsa bu zorlanmanın bir neticesi. İleride bir sorun yaratmaz.

Haberin Devamı

SORU: Prostat nasıl teşhis edilir?

61 yaşındayım, son 6 aydır idrara çıkmakta sorunlar yaşıyorum. Sık sık tuvalete gidiyorum, bazen kesik kesik oluyor. Prostat büyümesi nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıldır? İlaç kullanarak sorun çözülür mü?

CEVAP Tanı basittir. Parmakla yapılan muayene, idrar analizi, idrar akım hızı testi, PSA testi ve ultrasonografiyle teşhis konulur. Daha sonra sahip olduğumuz birkaç tedavi seçeneğinden birini uygularız. Bunlardan biri ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Bunlar prostatın büyümesini tedavi etmez, prostata ait belirtileri ortadan kaldırır. Prostat da bir yandan büyümeye devam eder. Eğer bir süre sonra ilaçlar artık o büyümeye cevap veremez hale gelirse, o zaman mutlaka cerrahi tedaviye geçmek lazımdır. Eğer prostatın hacmi çok büyük, yani 150-200 gram kadarsa en doğru tedavi açık ameliyattır. Bu ameliyattan sonra hasta 3-5 gün hastanede kalır. Büyüme 80-100 grama kadarsa kapalı ameliyatlardan yararlanılır. Kapalı ameliyatlardan biri greenlight lazer yöntemidir. Bu yöntemin avantajı hastanede kalış süresini kısaltması ve kanamanın çok az olmasıdır. Hastanede kalış süresi sadece 1 gündür. Bu yönteme alternatif kapalı ameliyat TUR ameliyatıdır. TUR yönteminin kullanıldığı hastalar 2-3 gün hastanede kalır. Cerrahinin uygun olmadığı hastalarda başka tedaviler de var. Örneğin idrar kanalına stent dediğimiz bazı cihazlar koyabiliyoruz.

Haberin Devamı

SORU: Neden isteksizim?

Depresyondayım ve düzenli ilaç kullanıyorum. Bu sürede cinselliğe ilgim azaldı. Eşimle birlikte olmaktan keyif almıyorum. Acaba bu kullandığım ilaçlara ve depresyona mı bağlı?

CEVAP Depresyon başta olmak üzere birçok psikiyatrik rahatsızlık cinsel isteği azaltır ya da geçici bir süre ortadan kaldırır. Cinsel isteği olumsuz etkileyebilecek psikiyatrik rahatsızlıklar şunlar: Yaygın anksiyete bozukluğu, özellikle cinsellikle ilgili obsesif-kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk, anksiyetenin yoğun olduğu dönemlerde şizofreni gibi psikotik bozukluklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder