Beden Sağlığı Buzdolabına konulmayan gıdalar zehirliyor

Buzdolabına konulmayan gıdalar zehirliyor

Paylaş
Buzdolabına konulmayan gıdalar zehirliyor

Pişmiş besinlerin açıkta kalıp yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar ısıtılarak yenmesi gıda zehirlenmelerine yol açıyor

Bütün besinlerde mikroorganizmalar olduğunu belirten , Özel Hayat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz, "Gıdaların, üreticiden tüketiciye kötü koşullarda ulaştırılması ve hijyenik olmayan şartlarda pişirilmesi, saklanması, mikroorganizmaların çoğalmasına neden olur. Bu da besin zehirlenmesine yol açar" dedi.

Haberin Devamı

Gıda zehirlenmelerinin bakteriyel ve kimyasal zehirlenmeler olarak iki ana başlık altında değerlendirilebileceğini belirten Dr. Muhittin Pekuz, bakteriyel zehirlenmelerin hemen hemen hepsinin et, tavuk, süt, yumurta gibi ürünlerden kaynaklandığını ifade etti. Dr. Muhittin Pekuz, "Hayvanların kesim işlemlerinin hijyenik ortamlarda yapılmaması, besinlerin tam bir pastörizasyondan geçirilmemesi ve pişmiş besinlerin açıkta kalıp yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar ısıtılarak yenmesi gıda zehirlenmelerine sebebiyet verir" dedi.

'ZEHİRLENME VAKALARI YAZIN ARTIYOR'

Gıda zehirlenmesine yol açan başka bir nedenin de yaz döneminde ortaya çıkan sinek ve böceklerin pislikleri, yemeklere taşıması olduğunu söyleyen Dahiliye Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz, bunun yanı sıra yemekli düğün ve davetlerde toplu halde besin zehirlenmelerinin görülebileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Gıda zehirlenmelerinin, besinlerin tüketilmesinden birkaç saat sonra ishal, bulantı, karın ağrısı, kusma gibi şekillerde ortaya çıktığını belirten Dr. Pekuz, balık ve kabuklu deniz ürünlerinin zehirlenmelerinde ise aşırı terleme, duyu kayıpları, baş ağrıları ve görme bulanıklığı gibi belirtilerin gözlemlendiğini söyledi.

12 İLA 36 SAAT SONRA ORTAYA ÇIKABİLİR

Gıda zehirlenmesi yaşayan insanların, bol sıvı alması ve istirahat etmesinin şart olduğunu belirten Dr. Muhittin Pekuz, hastaları, ishali durduracak ilaçlardan kaçınması gerektiğine dikkat çekti. Hafif ve orta şiddetli gıda zehirlenmelerinin kendiliğinden geçtiğin, fakat ishalin uzaması ya da kanlı ishal görülmesi durumunda kesinlikle doktora başvurulmasını isteyen Dr. Muhittin Pekuz, bunun yanı sıra yemekten 12 ila 36 saat sonra baş ağrısı, görme bozukluğu, halsizlik, nefes almada güçlü ve kısmi felç gibi belirtiler yaşanırsa mutlaka hastaneye gidilmesini önerdi.

DHA